5 nieuwkomers in Nederland

René Alblas

12 September 2016 .

Gray wolf, tucked in deep foliage of Northern Minnesota.

Hoe dynamisch de natuur is, blijkt uit elk nummer van Roots. Maar soms onderschatten we hoe snel sommige veranderingen in ons kikkerlandje verlopen. Kijk maar naar de vijf nieuwkomers die de laatste jaren zijn ontdekt of herontdekt in Nederland.

5 Dwergjuffer

In april 2016 wordt een (kleine) populatie van de kleine juffer ontdekt in Oost-Nederland, een uiterst zeldzame soort in West-Europa. Met zijn lengte van 24-26 mm is dit de kleinste libel op het Europese vasteland. De laatste meldingen uit Nederland dateren van 1912 en 1955. Een enorme verrassing dus dat hij opeens weer opduikt.

Dwergjuffer Tim TermaatFoto Tim Termaat/Vlinderstichting

 

4 Purperrode orchis

In juni 2015 ontdekt orchideeënkenner Hans Dekker op Schiermonnikoog een nog nooit eerder in Nederland aangetroffen soort: de purperrode orchis. Waarom deze unieke vondst niet eerder is gedaan, is onduidelijk; waarschijnlijk is hij immers al langere tijd in Nederland aanwezig. Dekker vindt de orchidee nog net op tijd om hem te kunnen toevoegen aan zijn boek Orchideeën in Noord-Nederland, dat onlangs is verschenen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Foto Hans Dekker

 

3 Wolf

Lang verwacht, toch gekomen. Op zaterdag 5 maart 2015 drentelt er een heuse wilde wolf langs door Drenthe en Groningen. Een historische dag voor Nederland, want de wolf verdween alweer 150 jaar geleden uit het land, waar hij door de jacht werd uitgeroeid. Sinds de jaren tachtig is de wolf weer een beschermd dier in Europa en sindsdien is hij bezig met een gestage opmars richting het westen. Waarschijnlijk stak de wolf onlangs ook nog even de grens over in de buurt van Ootmarsum.

Gray wolf, tucked in deep foliage of Northern Minnesota.

Foto iStock

 

2 Oostelijke vos

In juli 2014 worden in Nederland ineens op veel plekken Oostelijke vossen gezien, een vlinder die in grote delen van Europa al langere tijd is verdwenen. Zo’n tien jaar geleden is deze vlinder begonnen aan een opmerkelijk opmars vanuit Rusland. Via de Baltische staten en het noorden van Polen en Finland, Zweden en Denemarken helpt een langdurige noordoostenwind ze vanuit het Hoge Noorden naar Nederland, waar ze  in juli 2014 rondfladderen. Eerst vooral langs de kust, later ook dieper landinwaarts. Het jaar erop worden ze ook weer op diverse plekken gezien.

PhWKoken-Oostelijke Vos-IMG_1542

Foto Phil Koken

 

1 Visarend

Toch wel dé verrassing van dit jaar. De eerste broedende visarend voor Nederland, en wel in de Biesbosch. En zijn hier het afgelopen voorjaar door visarenden zelfs twee nesten gebouwd: één op een hoogspanningsmast, één in een dode populier. Sinds vorig najaar werd er al met takken gesleept. Uiteindelijk is alleen gebroed in het nest in de populier. Uit de eieren zijn twee jongen gekomen. In juli was het voeren van de jongen vanaf de openbare weg te zien. Een prachtige aanwinst voor vogelend Nederland. Ook in België kwam dit jaar een visarend voor het eerst tot broeden.

Visarend;Osprey;Pandion haliaetus;

Foto Hans Gebuis

En dan nog:

Andere nieuwe broedvogels die we in Nederland mochten verwelkomen: kuifaalscholver (2012), wilde zwaan (2013-2014), Pontische meeuw (2015), de eerste roodbuikwaterspreeuw in 20 jaar (2014). Nieuwe waargenomen vogelsoorten in Nederland in de afgelopen vijf jaar: rosse waaierstaart, roodborstlijster, Afrikaanse woestijngrasmus, bruine klauwier, Thayers meeuw, roodkeelnachtegaal.

 

HART VOOR DE NATUUR

Tips voor verantwoord fotograferen

...



Meer Nieuws