Acht winnaars van de Roots Natuurfotowedstrijd 2018

René Alblas

24 September 2018 .

De winnaars van de Roots Natuurfotowedstrijd 2018 zijn bekend. Uit 5000 inzendingen koos de jury** de 15 allerbeste beelden. De makers van deze beelden hebben inmiddels hun prijzen in ontvangst genomen.

Hieronder vind je de zeven categorie-winnaars plus de hoofdprijswinnaar. In de Roots van oktober vind je alle winnende foto’s.

De winnende foto’s

Landschap

Categorie landschap: Wingerdse molen in wintersfeer * John Stuij.

Uit het juryrapport: 

Een ideale vlakverdeling met links de ‘koude kant’ en rechts het warme geel. De diagonale lijnen van de sloot en de dijk maken de compositie nog krachtiger. Een ander sterk punt vormen de grafische motieven van het hek die terugkomen in de wieken van de molen.

Art of nature

Categorie Art of Nature: Berkenbosje in pasteltinten * Els Nijhuis

Uit het juryrapport: 

Een bosopname als een abstract schilderij. Heel knap, zoals de fotograaf hier met vaststaande elementen een absoluut ideale compositie heeft weten te maken. De witte berkenstam speelt hierbij de hoofdrol.

Insecten

Categorie Insecten: Melkwitte zomervlinder * Tom Kruissink

Uit het juryrapport: 

Een vlinder die je aankijkt, dat zie je zelden op een foto! Het is deze fotograaf gelukt om een intiem en emotioneel aansprekend portret van een vlinder te maken. De eenvoudige setting en de zachte tinten zorgen ervoor dat alle fraaie details de volle aandacht krijgen.

Overige dieren

Categorie Overige dieren: Ogen op steeltjes * Noortje Russel

Uit het juryrapport: 

Een slakkenhuis is van zichzelf al mooi. Maar het wordt nog mooier als die gedraaide vorm in het groot herhaald wordt in de uitloper van een plant. Voeg daarbij het prachtige licht en een onderwerp dat recht in de camera kijkt en je hebt de ideale slakkenfoto.

Jongeren tot en met 25 jaar

Categorie Jongeren tot en met 25 jaar: Laplanduil * Alwin Hardenbol

Uit het juryrapport: 

De gele blaadjes, ogen en snavel steken mooi af bij de vele grijstinten. De foto is gemaakt in de vrije natuur, zo meldt de fotograaf. Dat wordt benadrukt door de natuurlijke setting met wat rommelige takjes en blaadjes, die overigens absoluut niet storen.

Vogels

Categorie vogels: Paringsritueel steltkluten * Henk Laverman

Uit het juryrapport: 

In deze foto werkt alles mee. Zoals het mooie, zachte licht, de intieme en elegante houding van de steltkluten en de rode accenten van de pootjes en de ogen. De kringen in het water zorgen voor extra spanning in de foto.

Plantenrijk

Categorie Plantenrijk: Juffertje in het groen * Piet Haaksma

Uit het juryrapport: 

Een spannende compositie met het centraal geplaatste lieveheersbeestje en de bloem die net links van het midden staat. De vage bloem rechts zorgt voor de balans.

Hoofdprijs

Hoofdprijs: Spel tussen wolken en bergen * Tim van Dongen

Uit het juryrapport: 

De ideale manier om een berg in beeld te brengen. Deze opname is precies op het juiste moment gemaakt. In het beeld zit de suggestie dat het wolkendek zich ieder moment weer kan sluiten.

**Jury

De jury bestond uit: Rootshoofdredacteur Fanny Glazenburg, Rootsredacteuren Caroline Vogel en René Alblas en de fotografen Bart Heirweg en Mart Smit.

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws