Amateur versus prof

redactie

5 July 2012 .

Wat is nou het verschil tussen een amateur en een proffotograaf? Dat vroeg Nikon zich af en liet het onderzoeken. Ze deden dit in samenwerking met Eyetracker, een producent van brillen die oogbewegingen registreren.

Er werden 4 fotografen op pad gestuurd, 3 profs en 1 amateur. De profs fotografeerden eerst in een voor hen bekende omgeving en daarna mocht de (doorgewinterde) amateur op dezelfde plek aan de slag. Alle fototgrafen hanteerden dezelfde Nikon camera (de D3200) en droegen een Eyetracker bril. Zo konden de verschillen in fotografische benadering gemeten worden.

Wat bleek? De profs namen veel meer tijd voor hun onderwerp en voor iedere opname en ze maakten ook veel meer foto’s. De profs richtten zich meer op details, terwijl de amateur zich vooral met het geheel bezig hield. Ook hielden de profs meer rekening met de beperkingen van de situatie zoals slecht licht.

Met dit kleinschalige onderzoek is natuurlijk niet alles gezegd, maar het is een leuke aanzet tot een diepgaander onderzoek. Kijk hier voor een filmpje waarin je de experimenten langs ziet komen.

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws