Bijzondere flamingo op Texel

Paul Bohre

22 October 2019 .

Sinds een paar weken bivakkeert er een flamingo op Texel. Bijzonder, want deze reuzen ‘steltloper’ is nog maar een paar keer eerder op het eiland waargenomen. En extra bijzonder ook voor de voltallige redactie van Roots en Seasons: zij konden deze vogel afgelopen maandag met eigen ogen bewonderen. Ze waren een dagje op Texel, op uitnodiging van VVV Texel en het Vogelinformatiecentrum.

 

Bijzonder bezoek aan het recent aangelegde nieuwe buitendijkse natuurgebied Prins Hendrik Zanddijk. Sinds een paar weken bivakkeert hier namelijk een heuse Europese flamingo. Deze reuzenvogel is heel mooi te bekijken door een vaste telescoop van Swarovski, die bevestigd is aan het eveneens nieuw aangelegde uitkijkpunt Vogelaarspaviljoen op de waddendijk.

Bijzondere flamingo op Texel

Deze Europese flamingo heeft het blijkbaar erg naar zijn zin op Texel, want hij verblijft er al weken. Foto Eric Menkveld, waarneming.nl

 

Bijzondere flamingo op Texel

“Dit is de derde of vierde vogel van deze soort ooit op Texel”, aldus Marc Plomp van het Vogelinformatiecentrum Texel. In 2006 zat er bij de Petten en de Molenkolk ook een flamingo, maar dat was een kleine flamingo, een andere soort die niet wild was. Deze kwam uit Afrika. De flamingo die hier nu te zien is, toont wild en is ongeringd. Waarschijnlijk dus gewoon een wilde vogel uit Zuid Europa. Er broeden een paar flamingo’s in het Zwilbrockerven, net over de grens nabij Enschede in Duitsland. Deze vogels overwinteren rond de Grevelingen in Zeeland. Wellicht is het één van die vogels. Wie zal het zeggen”, legt Marc Plomp van het Vogelinformatiecentrum uit. “Maar de vogel heeft het blijkbaar goed naar de zin, en blijkbaar genoeg te eten. Anders was hij allang doorgevlogen.”

Bijzondere flamingo op Texel

De voltallige redacties van Roots en Seasons waren op Texel en zagen de flamingo. Foto Marloes Blom

 

Roze zuurstok

De Europese soort is herkenbaar aan het lichtroze tot bijna witte verenkleed met dieproze vleugels en zwarte punten. Ook de lange poten zijn geheel roze, het lijkt daarom wel een roze zuurstok. De typisch geknikte zachtroze snavel heeft een zwarte eindpunt. Jonge vogels zien er heel anders uit, die zijn grijsbruin. De flamingo broedt dus niet in Nederland. Hij heeft in de regel één nest per jaar met 1 ei, maar soms 2. De flamingo broedt in kolonies. Vlakbij de grens broeden verschillende soorten flamingo’s in het Zwillbrocker Venn. Het is de meest noordelijke broedlocatie van Europese flamingo’s. Deze vogels trekken in de loop van de herfst richting Zeeland. Daar zal de Texelse vogel ook uiteindelijk terechtkomen, is de verwachting. Wie hem nog wil zien, moet zich dus haasten.

Bijzondere flamingo op Texel

Het uitkijkscherm Vogelaarspaviljoen met de Swarovski ST Vista telescoop. Foto Marc Plomp Vogelinformatiecentrum

 

Hoe kom je er?

Het uitkijkpunt is het beste te bereiken door vanaf de boot de afslag Redoute (naar Oudeschild) te nemen. Daar waar de weg bij de dijk komt kun je rechts parkeren en een trap of invalide opgang nemen om de waddendijk op te lopen. Hier begint een wandelroute naar het zuiden door het nieuwe duingebied. Na circa 400 meter komt er een doodlopend pad naar links. Hier is het zogenaamde Vogelaarspaviljoen. Een 22 meter breed uitkijkpunt met de Swarovski ST Vista telescoop. Vanaf dit punt is het gehele gebied Prins Hendrik Zanddijk prima te overzien.

Foto header: Hans Jansen, waarneming.nl

 

Check waarneming.nl of de vogel er nog zit.

In het aprilnummer van Roots staat een wandelroute langs het Zwillbrockerven. Je kunt het nummer hier bestellen.

Bekijk deze prachtige Roots Foto van de Week van de flamingo.

Klik hier voor meer informatie over de Swarovski ST Vista

HART VOOR DE NATUUR

Tips voor verantwoord fotograferen

...



Meer Nieuws