Bijzondere landgenootjes

Paul Bohre

26-07-2022 00:00:00

Als je goed kijkt, en geduld hebt, kun je deze zomer in eigen land de meest bijzondere vlinders en insecten vinden, zoals de apart uitziende rups van de meriansborstel, gigantische keizersmantel of de prachtige getekende penseelkever. Maak kennis met enkele van de vele bijzondere landgenootjes in je tuin en daarbuiten.

 

Bijzondere landgenootjes

Uit deze prachtige gekleurde en uitgedoste rups groeit later een ietwat saaie bruine nachtvlinder. Foto Paul Böhre

Fraaie rups

Mooie rupsen kom je over het algemeen per toeval tegen. Zittend op bladeren of kruipend over de weg. Het overgrote deel van de rupsen verbergt zich, waardoor ze vaak aan onze aandacht ontsnappen. Toch is het wel degelijk mogelijk ze zorgvuldig te zoeken en te vinden. De meeste rupsen zijn vrij saai van kleur: zij hanteren schutkleuren om vooral niet op te vallen. Maar er zijn er ook die juist een opvallende tekening hebben om de vijand af te schrikken: felle kleuren, opvallende witte ogen, grote stekels of borstels zoals de rups van de meriansborstel (foto). Grappig detail: deze rups groeit juist uit tot een vrij saai gekleurde nachtvlinder. Komt vooral voor op zandgronden en in de duinen. In het juninummer van Roots staat een prachtige artikel over mooi gekleurde rupsen.

 

Bijzondere landgenootjes

Deze vliegende gigant wordt geluk weer op steeds meer plekken waargenomen: de magnifieke keizersmantel. Foto Paul Bohre

 

Vliegende gigant

Een van onze mooiste vlinders, de keizersmantel, verdween rond 1980 uit Nederland als standvlinder. Wel werd de soort daarna af en toe als zwerver gezien. Onze grootste parelmoervlinder heeft zich na meer dan 35 jaar weer op drie plekken in Nederland succesvol voortgeplant. Een plek in Gelderland, Zuid-Limburg en de Amsterdamse Waterleiding Duinen. Ze verblijven vooral op plekken waar een hoge dichtheid viooltjes aanwezig is en een bloemrijke ruigtes met geschikte nectarplanten.

 

Bijzondere landgenootjes

Penseelkevers zijn fraai getekende kevers die door hun aparte beharing ook wel wat op een hommel/bij lijkt. Foto Niek Goossen

 

4541 soorten kevers

ook op het gebied van kevers is er in Nederland aardig wat te ontdekken. Volgens het Nederlands Soortenregister zijn er al 4.513 verschillende keversoorten gevonden, waaronder twee soorten penseelkevers  waarvan je er één op de foto hierboven ziet. Prachtige kevers die steeds vaker worden gezien, de Roots redactie krijgt steeds vaker foto’s van deze soort van lezers binnen met de vraag wat het is…

 

Bijzondere landgenootjes

Kijk voor meer informatie over de interessante insectenwereld op EIS Nederland.

Ook heel bijzonder: de kleurrijke wespspin (foto bovenaan de pagina van Paul Böhre)die op steeds meer plekken opduikt en de wel heel aparte pyamawants. Ook allemaal te zien in Nederland en België!

Recente Editie

Meer Nieuws