Biologiestudent ontdekt nieuwe diersoort in Nederland

René Alblas

14 September 2017 .

In Borssele is een nieuwe diersoort voor Nederland ontdekt. Het betreft een Caprella Equilibra, een vlokreeftensoort uit de familie van de Caprellidae. De wetenschappelijke naam van de soort is voor het eerst gepubliceerd in 1818 en nu dus voor het eerst waargenomen in Nederland.

De ontdekking werd gedaan door Veenendaler Brian Pater (22), natuurfotograaf én student aan de universiteit van Wageningen University.

“Mogelijk komt deze soort ook nog voor op andere plaatsen en dus niet alleen in Borssele”, vertelt Brian. “Wat zeker is, is dat ze nog niet eerder in Nederland is gevonden. Dat komt mede omdat maar weinig mensen op zoek gaan naar dieren van deze grootte. Het gaat om een diertje van 4 millimeter groot, ze kunnen maximaal 18 millimeter worden. Caprella Equilibra is een kreeftachtige uit de familie van de spookkreeftjes (Caprellidae). Kenmerkend voor de spookkreeftjes is dat het smalle dieren zijn en dat hoofd en romp gefuseerd zijn. En kenmerkend voor Caprella Equilibra is dat er een stekel tussen de schaarpoten zit.

Het is een omnivoor, dat wil zeggen dat hij zowel plantaardig als dierlijk materiaal eet. Brian Pater: “De naam vlokreeft is bedacht doordat sommige vlokreeften net als vlooien kunnen springen, maar niet alle soorten uit deze familie kunnen dat.”

De ontdekking is bevestigd door Naturalis.

 

 

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws