Blocbirds: vierkante vogels kijken

Daniël Mulder

4 April 2019 .

blocbirds

De expositie Blocbirds in Natuurmuseum Fryslân is een expositie die een beroep doet op het geheugen en de verbeelding. Op het eerste oog zie je in het museum composities met kleurrijke vlakken, maar wie goed kijkt ontdekt dat het vogels zijn.

De bijeneter is een kleurrijke vogel met een gele keel, een roodbruine kop en rug en een aquablauwe borst. Zwarte streep bij het oog. Hoe langer je kijkt naar deze vogel, des te meer kleurnuances je ziet. Kijk je echter naar de bijeneter op de expositie Blocbirds, dan zie je geen vogel maar een vierkant van 25 bij 25 centimeter. Dat vierkant is gevuld met kleurvlakken van verschillende formaten, zeg maar een kubistische versie van de bijeneter. Alle bijenetervormen en -kleuren zijn teruggebracht tot vierhoeken.

blocbirds

Ruimte voor verbeelding

Volgens de makers van de Blocbirds gaat de tentoonstelling over de voor vele mensen verborgen schoonheid van vogels om ons heen. Pas als je echt gaat kijken, vallen de kleurnuances op. Het percentage kleur, de verhoudingen ten opzichte van elkaar en de plaatsing van de kleuren geeft iedere vogelsoort z’n unieke kenmerkende uniform.

Studio 212 Fahrenheit heeft 25 vogels vastgelegd in 25 grafische composities. De composities zijn tot stand gekomen met enkel het gebruik van vierhoekige vlakken. Wat je vooral merkt is de beeldvlakken een beroep doen op het geheugen en de verbeelding. Telkens wanneer je tuurt naar zo’n vierkante vogel en niet op de naam kunt komen, beleef je een fijn ach-ja-moment als de naam duidelijk wordt.

Praktisch

Natuurmuseum Fryslân, Schoenmakersperk 2, 8911 EM Leeuwarden. Open: dinsdag t/m zondag van 10–17 uur. Toegang: € 9, voor kinderen 4 t/m 15 is het € 6. Info: natuurmuseumfryslan.nl. Blocbirds is te zien t/m 1 september 2019.

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws