Bodemdierendagen 2021: erop of eronder is het thema

Daniël Mulder

17 September 2021 .

bodemdierendagen

Voor een safari hoef je niet naar Afrika, dat kan ook in je eigen achtertuin of op het balkon. Ontdek tijdens de Bodemdierendagen van vrijdag 24 september tot en met woensdag 6 oktober maar eens hoeveel er leeft in en op de grond. Van loopkever tot miljoenpoot, en van mier tot regenworm. Het thema is dit jaar: ‘erop of eronder’.

Bodemdierendagen

De Bodemdierendagen – het is alweer de 7e editie – worden georganiseerd door onder meer het Nederlands Instituut voor Ecologie, het Centrum voor Bodemecologie en de Wageningen Universiteit. Doel is onderzoeken hoe het gaat met de kleine (en onmisbare) dieren die leven in de bodem van dorpen en steden. De afgelopen jaren deden al vele honderden mensen mee met zoeken in tuinen, balkons en schoolpleinen. Bekijk hier de uitslag van 2020.

Tel & geef door

Duik daarom eens je tuin in en geef je onbekende buren de aandacht die ze verdienen. Dat kan bijvoorbeeld met de speciale bodemdierenzoekkaart waarmee je tien hoofdgroepen van bodemdieren kunt herkennen. Denk aan regenwormen, pissebedden of miljoenpoten. Je waarnemingen kun je doorgeven via deze speciale website. Daar kun je ook de zoekkaart downloaden en vind je leuke feiten over bodemdieren.

Meer artikelen over bodemdieren

  • Slakken komen van Mars én Venus, blogt Roots-redacteur Daniël Mulder. Dat maakt hun leven veel leuker. En ze eten ook graag oud nieuws.
  • Wat een vraag: als je een regenworm doormidden hakt, blijft die dan leven en worden het dan twee wormen?
  • Sommige mensen zijn in de ban van slakken…

Roots Vogelmagazine 2 - Najaar 2021Nu verkrijgbaar: nieuwe editie Roots Vogelmagazine

Het nieuwe Roots Vogelmagazine najaar 2021 ligt nu in de winkel. Bestel deze snel en makkelijk via onze webshop. Vermeld ‘GRATIS’ bij de kortingscode en je ontvangt het nummer zonder verzendkosten (binnen Nederland) thuis.”

Foto’s: website Bodemdierendagen

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws