Camera’s Beleef de lente staan weer aan

Paul Bohre

02-03-2023 15:00:00

De camera’s van Beleef de Lente staan weer aan. En er valt direct een hoop te genieten: de bosuil zit al op haar eerste ei en ook publiekslieveling als de steenuil, ooievaar, kerkuil en zeearend laten zich al regelmatig zien. Volg het live op beleefdelente.nl.

Beleef de Lente van Vogelbescherming is al meer dan 15 jaar een groot succes. Vorig seizoen volgden maar liefst 1,2 miljoen mensen de broedende vogels via de webcamera’s. Traditiegetrouw zit de bosuil als eerste op haar eieren. Dit seizoen volgen de camera’s ook weer een aantal toppers van voorgaande jaren: de kerkuil, slechtvalk, steenuil en ooievaar. En binnenkort ook de koolmees, merel, visarend en in het kader van het Jaar van de Scholekster ook deze dakbroeder.

Camera's Beleef de lente staan weer aan

Het volgen van het wel en wee van een zeearenden paar is ronduit spectaculair te noemen. Foto: Jelle de Jong

Nieuwe camera in het weidelandschap

Ook dit jaar staat er een camera in een weidevogelgebied. In een oer-Hollands polderlandschap staat de mobiele camera tussen baltsende grutto’s, broedende kieviten en zingende veldleeuweriken. De camera’s van Beleef de Lente blijven aan tot alle jongen uitgevlogen zijn. Bij de ooievaars vliegen de jongen traditiegetrouw als laatste uit, in juni of juli.

Bosuil. Foto: Pixabay

Lessen voor de basisschool

Speciaal voor de basisscholen zijn er lesmaterialen ontwikkeld bij de livebeelden. Zo zijn er lessen over versieren, leren vliegen en het leggen van eieren. Maar er is ook een voorleesverhaal over de ooievaar voor kleuters en er zijn verschillende doe-bladen. Kijk voor het totale aanbod op Beleef de lente in de klas.

Camera’s Beleef de lente staan weer aan

Behalve de live-beelden zijn op beleefdelente.nl dagelijks korte filmpjes met hoogtepunten te zien. Per vogel wordt een blog bijgehouden door een deskundige om uit te leggen wat er gebeurt. Ook is er een forum waar kijkers met elkaar kunnen praten over de vogels en hun vragen kunnen stellen aan de deskundigen.

Foto bovenaan: Jelle de Jong

Wat je leest in Roots oktober:

  • Doodshoofdvlinders in de Lage Landen – veel intrigerende weetjes
  • 3x prachtige herfstwandelingen: Mechelse Heide, Zuid-Veluwe en landgoed De Slotplaats
  • Hotspots van het hazenpootje
  • Vuursalamander: draakje op vrijersvoeten
  • Alle winnaars van de Grote Roots Natuurfotowedstrijd

En nog veel meer. Bestel deze heerlijk herfstige Roots snel – binnen Nederland betaal je geen verzendkosten.


Meer Nieuws