Confetti is geen feest voor de natuur

René Alblas

1 March 2019 .

Teenagers celebrating with colourful confetti on summer road tri

Met het naderende carnaval, zal er de komende dagen weer een hoop confetti in de natuur worden gestrooid. Is confetti in de natuur erg? Ja.

Confetti is doorgaans niet van papier gemaakt

Vroeger was confetti van papier gemaakt en was de belasting voor het milieu nog niet zo groot. Tegenwoordig is de meeste confetti van regenbestendige kunststof gemaakt. En dat betekent dus dat het veel langer blijft liggen in de bermen en in plantsoenen.

Het is nauwelijks op te ruimen

Een beetje prins carnaval wordt “beschoten” met een confettikanon, waaruit dus massa’s plastic schijfjes worden gelanceerd. Het is voor reinigingsdiensten bijna ondoenlijk om alles, tot het laatste stukje confetti, op te ruimen.

Plastic soup

Als de plastic confetti al wat langer rondslingert op straat, verpulvert het uiteindelijk. Maar het verdwijnt niet. Volgens Milieu Centraal komen deze ministukjes plastic uiteindelijk in de Plastic soup terecht en in ons voedsel.

Confetti in de natuur, niet doen…

Alternatieven

Er bestaat nog wel papieren confetti. Dat geeft weliswaar een iets lagere milieubelasting, want papier is na een half jaar geheel verdwenen, maar de inkt die ervoor gebruikt wordt, kan wel schadelijk zijn. Ook kunnen er, uit veiligheidsoverwegingen, brandvertragende middelen verwerkt zijn in het papier.

Confetti van gerecycled papier is alweer iets beter. Inkten die bij kranten en tijdschriften worden gebruikt zijn doorgaans minder (of niet) giftig.

Het beste is biologische confetti. Dat is gemaakt van maiszetmeel of rijstpapier. De kleurstoffen die daarin verwerkt zijn, zijn natuurlijk. Deze confetti heeft een zeer lage milieubelasting en is snel “verteerd”.

Gewone rijst gebruiken, zoals bij sommige bruiloften, is ook een goede optie. Hoewel je dat ook als voedselverspilling kunt zien.

Geen confetti

Buiten geen confetti gebruiken is natuurlijk het allerbeste. In sommige gemeenten is het ook al verboden. Binnengebruik is geen enkel probleem, dat kun je netjes opvegen of stofzuigen.

Bekijk ook even dit filmpje:

HART VOOR DE NATUUR

Tips voor verantwoord fotograferen

...



Meer Nieuws