Dark Sky Places in Nederland

René Alblas

19 September 2016 .

Een Dark Sky Place is de naam voor een gebied waar het ’s nachts écht donker is. Mensen kunnen ’s nachts deze plekken bezoeken om van die duisternis te genieten. Het Dark Sky Places programma werd in 2001 door de International Dark-sky Association (IDA) gestart.
De bedoeling is om gemeenschapen aan te moedigen om lichtvervuiling tegen te gaan door middel van het creëren, in stand houden en beschermen van donkere gebieden. Sleutelwoorden hierbij zijn verantwoordelijk lichtbeleid en educatie van het publiek. Er bestaan over de hele wereld Dark Sky Parken, ‘Communities’, (gemeenschappen) en ‘Reserves’ (reservaten). 


In het pikkedonker

In Nederland heeft alleen de Boschplaat bij Terschelling het Dark Sky predicaat. Maar daar binnenkort verandering in. Het Lauwersmeer heeft een aanvraag ingediend om ook dit gebied officieel te erkennen als Dark Sky Place, oftewel een plek waar je de sterren kunt zien zonder strooilicht. Het park heeft in mei dit jaar het verzoek ingediend bij de IDA. Om hiervoor in aanmerking te komen, moeten alle organisaties, bedrijven en bewoners in de buurt zo veel mogelijk hun lichten doven.

In de ons omringende landen zijn de Eifel (D), de Rhön (D) en de Pic du Midi (F) erkende Dark Sky Places. Meer plekken vinden? Kijk op de site van de IDA.

Lauwersmeer

Het Lauwersmeer bij avond. Foto: Gerrit Kuiper


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws