De aanvaller trekt zich terug

redactie

20 september 2011 .

In 1984 ‘ontsnapte’ de zeewier caulerpa taxifolia uit het maritieme museum van Monaco. Het uit Australië afkomstige plantje is in dit museum tentoongesteld temidden van vele andere waterplanten en wist vermoedelijk via de riolering in de Middellandse zee terecht te komen.

Daar ging de waterplant als een razende tekeer. Twee tot drie centimer, groeit deze plant elke dag!

Al snel was een groot deel van de Franse kustbodem volledig bedekt door de caulerpa taxifolia, en de kusten van Italië en Kroatië volgden. Zoals met veel invasieve soorten ging de groei van de caulerpa taxifolia ten koste van de inheemse planten, en dieren. Steeds meer vissoorten verdwenen uit de kuststreek.

In 2004 ontdekten wetenschappers dat de groei er uit was bij de gevreesde woekeraar. En in de jaren erna begon de plant zich zelfs terug te trekken. Onlangs werd geconstateerd dat op veel plekken de caulerpa taxifolia geheel verdwenen is en er weer ruimte is gekomen voor de inheemse dieren en planten.

Hoe dit kan? Daarover zijn de meningen verdeeld, mogelijk is de plant ten onder gegaan aan zijn eigen succes. Door zijn woekergroei zou hij in rap tempo de zeebodem hebben uitgeput, wat zijn einde inluidde.

Inmiddels zijn er twee nieuwe woekerende exotsiche waterplanten gevonden in de Middellandse zee. Wie weet lost dit probleem ook zichzelf weer op…

 

(foto Observatoire marin)

...

HART VOOR DE NATUUR

Tips voor verantwoord fotograferen

...



Meer Nieuws