De bezetenheid van fotograaf Hans Strand

René Alblas

8 August 2014 .

DOOR: RENÉ ALBLAS
 

Er zijn heel veel natuurfotografen. Zondagmiddagfotografen, avontuurlijke vroegoppers, gedegen professionals en ….. een handjevol echte wereldfotografen. Zij maken foto’s waar je even stil van wordt, ze tonen je dingen die je echt nog nooit gezien hebt. Frans Lanting is bijvoorbeeld zo iemand, en Jim Brandenburg. Ook Art Wolfe en Vincent Munier horen in dat rijtje. En Hans Strand.

Vraag een min of meer succesvolle natuurfotograaf naar zijn/haar inspiratiebron en je zult heel vaak de naam van deze sympathieke Zweed horen. In mijn persoonlijke lijstje van favoriete fotografen staat hij ook heel hoog.

Hans Strand kent een leuke vorm van bezetenheid. Als hij ergens voor gaat, gaat hij er niet voor de volle 100 procent voor, nee eerder voor de volle 1000 procent. Zo weet hij alles over Franse wijn, iets wat voor een Scandinaviër sowieso al een beetje bijzonder is. Zijn aller-allergrootste passie is echter IJsland. Al 20 jaar werkt hij daar als een bezetene. Dat doet hij op de klassieke manier met een 4-wheeldrive, maar vooral ook vanuit een vliegtuigje. De luchtopnames die hij maakt van het vulkanische eiland zijn adembenemend. Inderdaad: beelden waar ik even stil van word en die ik ook nog nooit eerder had gezien. In een interview heeft Hans mij wel eens verteld dat hij die beelden een beetje lukraak maakt. Hangend in zijn vliegtuigstoel gaat alles zo razendsnel dat er niet veel tijd is om alles perfect in te kaderen. Hij kijkt in de zoeker van zijn Hasselblad camera en beoordeelt voornamelijk de hoeken van de foto en klikt. Pas op de computer thuis ziet hij wat er daadwerkelijk is vastgelegd.

Zo gemankeerd moeten werken en zulk geniaal resultaat, dan moet je wel een hele grote kunstenaar zijn!

 

Binnenkort verschijnt het grote Hans Strand IJslandboek, dat kun je hier alvast bestellen…

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Natuurfotografie