De brem staat weer in bloei

René Alblas

14 mei 2018 .

De brem bloeit in mei en juni op zijn weelderigst. De knalgele bloemen vallen direct op.  Het is een altijd groene struik die algemeen voorkomt op zandgrond, heidevelden, in de duinen en langs spoorwegen. De struik lijkt een beetje op de zeldzamere gaspeldoorn, maar die herken je aan de lange scherpe stekels.

De geurige bloemen van de bremstruik trekken nu wolken insecten aan. Als de bloemen zijn uitgebloeid, ontstaan uiteindelijk lange zwarte peulen van zo’n 3 tot 4 centimeter. De peulen zijn alleen aan de rand behaard, voor de rest zijn ze kaal.

De plant heeft niet veel bladeren en ze zijn erg klein. De onderste bladeren zijn drietallig handvormig samengesteld, de bovenste enkelvoudig. De blaadjes vallen gauw af, maar de takken blijven desalniettemin groen.

Pionier

Braakliggende terreinen zijn prima plekken voor brem. Het is daar vaak een pioniersvegetatie, de plant die zich als eerste vestigt. Je ziet de struik ook veel langs spoordijken.

Als er hoge temperaturen zijn in de herfst, kan de brem in oktober nog een tweede bloei hebben.

De takken van de bremstruik zijn heel stevig. Ze kunnen (net als berkentakken) ook gebruikt worden om een bezem te maken.

brem

Brem in bloei, foto: Annelies Vriens

 

HART VOOR DE NATUUR

Tips voor verantwoord fotograferen

...