De mooiste natuurboeken van 2017

Daniël Mulder

14 November 2017 .

natuurboeken

De feestmaand staat voor de deur. Welke natuurboeken mogen beslist niet ontbreken op je verlanglijst? Uit de oogst van 2017 tipt Roots 5 titels.

1 Over wolven

‘Het loopje van de wolf, liefhebbers kunnen er eindeloos naar kijken. Honden zijn maar dravers en zwoegers, de wolf danst bijna door het landschap’, schrijft Dik van der Meulen, die ook door de wolf is ‘betoverd’. Het boek is een uitgebreide zoektocht naar de wolf. Niet alleen in het wild, maar ook in sprookjes en naar de wolf in de mens zelf. Fascinerend boek over een fascinerend dier, dat opleeft wanneer de schemer ontwaakt. Won ook al de Jan Wolkers Prijs 2017. Zeer actueel ook.
De kinderen van de nacht – over wolven en mensen, Dik van der Meulen, uitgeverij Querido, € 24,50 (hardcover).

Natuurboeken

2 De vogels van Koos

Wat is Koos van Zomeren toch een begenadigd natuurschrijver. Dat bewijst het vuistdikke Alle Vogels maar weer eens, waarin alle verhalen die hij over vogels schreef zijn gebundeld. Sla het boek open en voor je het weet lees je een zin als deze: ‘Kanoeten leven op de randjes van de wereld.’ Of: ‘Boven het bos [in Grindelwald] verscheen opeens een geweldig stel vleugels.’ En dat 868 pagina’s lang, met hier en daar een penseeltekening van Erik van Ommen. Hét boek voor de kerstvakantie.
Alle Vogels, Koos van Zomeren, Arbeiderspers, € 49,99.

Natuurboeken

3 Gouden duo

Illustrator Katie Scott tekende al het succesvolle Het dierenboek en nu waagt ze zich aan planten. Dat ze de gedetailleerde tekeningen van de Duitse zoöloog en illustrator Ernst Haeckel (1834-1919) als inspiratiebron ziet, is direct zichtbaar. Knap is dat ze de stijl heeft vertaald naar de 21e eeuw, waardoor het allemaal fris oogt. Het plantenboek, met een afmeting van 28 bij 38 cm, is niet alleen visueel fraai. Ook de teksten van Kathy Willis, directeur van de Royal Botanic Gardens in Kew, zijn ingetogen en rijk aan informatie. Dit gouden duo heeft een geweldig boek gemaakt.
Het plantenboek, Katie Scott en Kathy Willis, Lannoo, € 24,99.

Natuurboeken

4 Gevoelig groen

Waarom schuurt het woord ‘intelligentie’ toch altijd zo als het om planten gaat? Is het omdat ze geen hersenen hebben zoals mensen? Wetenschapsjournalist Alessandra Viola en plantenexpert Stefano Mancuso leggen stap voor stap en glashelder uit waarom planten wel degelijk intelligent zijn. Ze beschikken over dezelfde vijf zintuigen als de mens, en nog een paar meer. De wortels alleen al zijn uiterst fijngevoelig doordat ze trillingen ‘horen’. Op pagina 159 weet je het zeker en kijk je anders naar de plantenwereld: planten zijn geen redeloze machines waarmee je onachtzaam kunt omspringen.
Briljant groen, Alessandra Viola en Stefano Mancuso, uitgeverij Cossee, € 22,99.

Natuurboeken

5 Maar liefst 860 soorten

De fotoveldgids Alle vogels van Europa is een onmisbare aanwinst voor zowel beginnende als gevorderde vogelaars. Van alle 860 Europese vogelsoorten, inclusief zeldzame dwaalgasten, biedt het boek talrijke foto’s en een heldere soortbeschrijving. Daarnaast informatie over zang, leefgebied en verspreiding. Extra handig: streepjes wijzen je op welke kenmerken je moet letten, en vergelijkende foto’s maken direct duidelijk hoe sterk gelijkende soorten van elkaar zijn te onderscheiden, zoals de drie soorten rotganzen,. De meer dan 2.200 foto’s van topkwaliteit richten zijn stuk voor stuk een lust voor het oog.
Alle vogels van Europa, Aurélien Audevard, KNNV Uitgeverij, 448 pag. € 24,95.

Boeken van Roots:

Wist je dat Roots in 2017 ook enkele fraaie natuurboeken heeft uitgebracht?
Voor fotografieliefhebbers: Zo fotografeer je natuur
Voor wandelaars: Roots Natuurpad
Voor Vogelfans: Roofvogels en Uilen van Noordwest-Europa

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Inspiratie