De Roots Natuurfoto wedstrijd 2016, wie zijn de winnaars?

René Alblas

22 July 2016 .

DOOR: RENÉ ALBLAS

“Ach wat het duurt het altijd lang voordat de uitslag bekend is.” Die opmerking krijg ik nog wel eens te horen van enthousiaste deelnemers aan de Roots Natuurfotowedstrijd. In februari en maart stuurden duizenden natuurfotografen hun mooiste beelden in voor de Roots Natuurfotowedstrijd. En nu is het eind juli en nog is het niet bekend wie er bij de prijswinnaars zitten dit jaar. In deze blog ga ik een heel klein tipje van de sluier oplichten.

Uit de ruim 4000 inzendingen zijn de 107 beste foto’s geselecteerd. Die hebben een plaatsje gekregen in de Roots Natuuragenda 2017. Die agenda komt in de loop van augustus in de winkel en voor die tijd zal iedereen wiens foto in die agenda staat, persoonlijk bericht hebben gekregen.

Sinds 2001 werk ik mee aan de jurering van de Roots (of voorheen Grasduinen) Natuurfotowedstrijd. Ik heb dus al aardig wat beelden langs zien komen. En het is leuk om te zien welke trends er zijn in de natuurfotografie. Zo’n 10 jaar geleden was de woestijn van Namibië bijvoorbeeld erg in. Andere jaren zijn er enorm veel bosanemonen ingestuurd en de laatste jaren neemt bijvoorbeeld het aantal noorderlichtopnames flink toe. Ook zie ik de laatste jaren steeds meer uilen langskomen.

Timo Jansen 2016

Steenuil door Timo Jansen, deze foto zit bij de 107 winnaars!

Een leuke constante factor is het baardmannetje. Ieder jaar zijn er wel een paar inzendingen van dit prachtige vogeltje met zijn knetter-oranje snavel. Maar het blijkt een lastig onderwerp te zijn. De meeste baardman-foto’s zijn net niet scherp, hebben geen fijne compositie of het vogeltje laat zich net van zijn meest onaantrekkelijke kant zien. Maar 2016 is een goed baardmannenjaar! Maar liefst 3 baardman-foto’s hebben de agenda gehaald.

Tot slot de voorpagina van de agenda; de gestreepte eekhoorn van Raymond Widawski mag een jaar lang ons ‘visitekaartje’ zijn. De foto staat bovenaan deze blog.

De Roots Natuuragenda 2017 ligt eind augustus in de winkel. Wil je zeker weten dat je hem op tijd in huis hebt? Dan kun je hem nu al hier bestellen!

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Natuurfotografie