De wolf, is er of komt eraan

redactie

10 October 2011 .

Al weken is Nederland in rep en roer over de eventuele aanwezigheid van een wolf op de Veluwe. Het blijft de laatste dagen overigens nogal stil, dat zal wel betekenen dat er geen nieuwe sporen zijn.

Hoe staat het er in zuidelijker landen voor? In België is onlangs ook een wolf gesignaleerd. En alsof Grasduinen/Roots het voorvoelde, precies op de plek waarover Grasduinen in juli 2010 een reportage publiceerde: de Naamse Ardennen bij Gedinne. Ja, niet alleen wolven  hebben een fijne neus voor wilde natuur!

In Frankrijk is de wolf vanuit de Alpen inmiddels doorgestoten naar de Vogezen. De plaatselijke schapenboeren (rondom het plaatsje Ventron) zijn er niet blij mee en eisen dat het voorlopig enige exemplaar afgeschoten wordt. Natuurbeschermers met in hun kielzog de beroemde fotograaf (en inwoner van de Vogezen) Vincent Munier strijden er voor de acceptatie van de wolf.

Iets zuidelijker, in de Franse Jura, is de wolf al een aantal jaren present. Daar was ook eerst hevig verzet van schapenboeren maar dat begint te verstommen. Steeds meer boeren ontdekken hoe simpel ze zich kunnen beschermen tegen de enorme tanden van de wolf. Door een flink aantal Pyreneese berghonden bij de schapen te plaatsen worden opdringerige wolven op afstand gehouden. Erg brutale exemplaren worden door de honden zelfs gedood. Dat lijkt een soort van natuurlijk evenwicht. Veluwse schapenboeren moeten ook alvast maar eens naar deze stoere beige/witte honden gaan uitkijken.

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws