Door het mooie weer zijn de teken zijn nu al actief

René Alblas

28 februari 2019 .

In februari denk je niet zo gauw aan teken. Normaal gesproken zijn er in deze maand ook maar weinig teken te vinden. Maar door de uitzonderlijk hoge temperaturen van de afgelopen dagen is inmiddels het aantal teken explosief gestegen.

Op de site tekenradar.nl kun je goed bijhouden hoe het met de teken in Nederland gaat. Op die site is ook de verwachting voor de komende dagen te zien. De komende dagen is met name in Zuid Nederland de verwachting nog hoog. Uit recente tellingen in Limburg blijkt dat het aantal teken nu op een niveau ligt dat normaal pas in mei wordt gehaald. Dat betekent dus goed oppassen als je de komende dagen in de tuin gaat werken of een boswandeling gaat maken!

 

teek

We geven hieronder nog wat tekenweetjes:

Waarom moeten we oppassen voor teken?

Teken (larve, nimf en volwassen teek) voeden zich met het bloed van zoogdieren, vogels en reptielen, de zogenaamde gastheren. Daarbij kunnen ze de ziekte van lyme overbrengen. Naar schatting is 1 op 5 teken drager van deze ziekte.

Hoe plant een teek zich voort?

De volwassen mannetjes en vrouwtjes paren, dat gebeurt meestal op de ‘gastheer’. Na de paring zuigt het vrouwtje zich vol met bloed en zwelt haar lichaam  op. Eenmaal volgezogen met bloed laat ze zich op de grond vallen. Het vrouwtje heeft het bloed nodig voor de ontwikkeling van de eitjes. Als de eieren rijp zijn, legt het vrouwtje deze op de bodem.  Ze legt in de herfst 1.000 tot 2.000 eieren. Daarna sterft ze. In het voorjaar komen de larven uit. Aan het einde van de zomer vervellen de larven tot nimfen.

Vallen teken uit bomen?

Je hoort het vaak, maar het schijnt niet zo te zijn. Ze zitten vooral in hoog gras, op bosbessenstruiken, varens of tussen dode bladeren. Van daaruit stappen ze over op passerende dieren, maar ook op mensen. Teken komen overal in Nederland voor, ook in je eigen achtertuin. Maar liefst 1 op de 3 mensen wordt in de eigen tuin door een teek gebeten.

Hoeveel mensen worden door teken gebeten?

In Nederland gaat het jaarlijks om bijna 1,5 miljoen tekenbeten. Daarom is het belangrijk dat je jezelf controleert na een bezoek aan de natuur, tuin of park. Heb je een teek? Verwijder die dan zo snel mogelijk. Hoe langer het beestje in de huid zit, hoe groter de kans dat het dier ziekteverwekkers overdraagt. Hoe je een teek verwijdert zie je hier.

Wat gebeurt er na een tekenbeet?

Ongeveer 2 op de 100 tekenbeten leiden tot de ziekte van Lyme. Uitgaande van 1,5 miljoen beten, krijgen ongeveer 25.000 mensen de ziekte van Lyme. De aard en de ernst van de klachten bij patiënten met de ziekte van Lyme zijn nogal verschillend. Verreweg de meeste mensen die deze ziekte oplopen, krijgen een kenmerkende rode ring of grote rode vlek bij de plek van de tekenbeet. Dan is een bezoekje aan de huisarts aan te raden. Een klein aantal van de ziektegevallen krijgt ernstige vormen van Lymeziekte. In verreweg de meeste gevallen zijn Lyme-patiënten goed te behandelen met een antibioticumkuur.

 

Foto bovenaan: Liseth Schoutsen


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws