Eerste dieren vinden faunapassage Naardermeer

admin

11 November 2019 .

Foto: Roots archief

Afgelopen zomer heeft ProRail tijdens de grootschalige werkzaamheden aan het spoortraject Naarden-Bussum negen faunapassages aangelegd. Krap twee maanden later zijn twee daarvan al in gebruik door de eerste dieren.

Voor kleine dieren was het spoor door natuurgebied Naardermeer voorheen een onneembare hindernis. Bovendien konden dieren die zich over de grond bewegen niet zonder groot levensgevaar van de ene naar de andere kant. De negen faunapassages zorgen ervoor dat het leefgebied van bijvoorbeeld otters en heikikkers veel groter is.

faunapassage-naardermeer

Marter vindt zijn weg door de passage. Foto: Provincie Noord-Holland.

De dwarsligger faunapassage, waardoor kleine dieren direct onder het spoor kunnen oversteken, is een ontwerp van ingenieursbureau Movares. In het kader van een tweejarig monitoringsplan om te meten of deze constructie wel functioneel is, zijn er cameravallen geplaatst in de dwarsliggers. Om de vijf minuten wordt er een foto en een infraroodfoto gemaakt op basis van beweging. Uit deze eerste beelden blijkt dat de passage wel degelijk wordt gevonden en gebruikt door de eerste dieren. Onder andere ringslangen en een marter wagen via de doorgang tussen twee spoorbielzen al de oversteek.

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws