Fluwelen beekjuffer

Paul Bohre

28 mei 2023 .

Wie nu langs een beek of ander stromend water wandelt, maakt kans op het zien van de weidebeekjuffer. Wie hem goed in de kijker krijgt, zal zich verbazen over de schoonheid van deze fluwelen beekjuffer. Ze fladderen vlak boven het water, met hun veranderende kleuren weten ze je keer op keer te verrassen.

De weidejuffer is met zijn lichaamslengte van 5 centimeter een forse libel. Ze hebben brede vleugels, en een dicht netwerk van vleugeladers. De mannetjes hebben een metaalglanzend lichaam, waarvan de kleur afhankelijk van de lichtinval varieert van groenig tot donkerblauw. Meest opvallend is de grote zwarte vlek op de vleugels. De vrouwtjes hebben een groen metaalglanzend lichaam en egaal groene of groenbruine vleugels.

Fluwelen beekjuffer
Meest opvallend bij het mannetje is de ovale zwarte vleugelvlek. Foto: Hans van Wijck

Zoektip

Weidebeekjuffers komen vrij algemeen voor langs stromend water van redelijke kwaliteit. In het westen van Nederland zijn ze wel veel schaarser, maar sinds kort komen ze wel voor in de Biesbosch. Ze hebben zuurstofrijk water nodig om zich goed te kunnen voortplanten. De meeste kans maak je langs beken waar het water goed stroomt. Zoek ze daar vooral op plekken waar de zon lekker op het water en de vegetatie schijnt.

Afzet eitjes

Vegetatie langs de oever is belangrijk als zitplaats voor deze libellen. Ook moeten in het water voldoende drijvende planten aanwezig zijn voor de ei-afzet. Weidebeekjuffers vliegen van begin mei tot in september, met de hoogste dichtheden midden juni tot eind juli. Mannetjes bezetten uitkijkplaatsen op oever- en waterplanten. Andere mannetjes worden verjaagd, soms pas na een minutenlang schijngevecht in de lucht, als elfjes boven het water.

Fluwelen beekjuffer
De vleugels van de weidebeekjuffer lijken wel van fluweel. Foto: A. Geertsema

Fluwelen beekjuffer

Vrouwtjes worden direct in een baltsvlucht achtervolgd. Eitjes worden onder water in planten afgezet, waarbij het vrouwtje soms geheel onder water verdwijnt. Overnachting gebeurt vaak groepsgewijs, in ruige vegetatie langs de beek. Als je met goed weer langs een beek wandelt kun je deze spectaculaire juffer niet missen. Wie hem goed in de kijker krijgt, zal zich verbazen over de schoonheid van deze fluwelen juffer.

De kans dat je deze fraaie libel ziet wordt steeds groter, want de populatie breidt zich uit.

Bekijk hier een filmpje van de baltsende weidebeekjuffer.

Aanrader: prachtig boek over de Libellen in Overijssel.

Wat je leest in Roots oktober:

  • Doodshoofdvlinders in de Lage Landen – veel intrigerende weetjes
  • 3x prachtige herfstwandelingen: Mechelse Heide, Zuid-Veluwe en landgoed De Slotplaats
  • Hotspots van het hazenpootje
  • Vuursalamander: draakje op vrijersvoeten
  • Alle winnaars van de Grote Roots Natuurfotowedstrijd

En nog veel meer. Bestel deze heerlijk herfstige Roots snel – binnen Nederland betaal je geen verzendkosten.


Meer Nieuws