Foto van de Maand september: 5 handige tips

René Alblas

12 September 2017 .

Doe je ook mee met de wedstrijd Foto van de Maand september? Het thema deze maand is “Vroeg in de ochtend”. Je kunt inzenden tot en met 21 september. Maximaal 10 foto’s per inzender, de foto’s moeten tussen de 2,5 en 10 MB zijn. Om je winkansen te vergroten geven we hier 5 handige tips.

Meedoen kan hier.

• September is de maand van de laaghangende ochtendmist, in oost en noord Nederland ook wel “Witte wieven” genoemd. Deze mysterieuze witte sluiers kunnen bossen en heidegebieden extra fotogeniek maken in de vroege ochtend.

• In een vochtig bos waar ‘s ochtends vroeg wat nevel hangt, kunnen zogenaamde zonneharpen ontstaan op het moment dat de zon door de nevel heen probeert te prikken. Je kunt deze fascinerende lichtbundels het beste fotograferen van een afstand met een telelens. Hoe dichterbij je komt, hoe minder het effect.

• ‘s Ochtends vroeg maak je ook de mooiste macro-opnames. Als de zon net is opgekomen, is alles bedekt met dauwdruppeltjes die van ieder bloemetje of insect een sprookje maken.

• Er zijn nog libellen in september. Als je er vroeg bij bent, zijn ze nog bezig met opwarmen en kun je ze makkelijk fotograferen.

• Duinen en zandverstuivingen zijn vroeg in de ochtend nog rustig en met een beetje geluk zijn er nog weinig storende voetsporen.

Foto bovenaan: Jurgen Cornelissen

Foto: Martine Lambrechts

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws