Foto van de maand maart 2018: 5 handige tips

René Alblas

27 February 2018 .

Doe je ook mee met de wedstrijd Foto van de Maand maart 2018?

Het thema voor de Foto van de Maand maart wedstrijd is “Nieuw leven”. Je kunt inzenden tot en met 20 maart. Maximaal 10 foto’s per inzender, de foto’s moeten tussen de 2,5 en 10 MB zijn. Om je winkansen te vergroten geven we hier 5 handige tips.

  • Lammetjes, kuikens, veulens en kalfjes zijn absoluut fotogeniek. Met zo’n “schattig beestje” zou je bijna vergeten om op de omgeving te letten. Is de achtergrond wel rustig genoeg? Bij een drukke achtergrond kun je beter met een wat kleinere diafragmawaarde werken (f/5 of minder) om achtergrondonscherpte te creëren.
  • Om de zachtheid van jonge dieren goed uit te laten komen is het beter om met zacht licht te werken.
  • Ook in de plantenwereld is nieuw leven te bespeuren. Zoals het heel vroeg bloeiende klein hoefblad en de bosanemoon. Ook hier geldt: laat je niet verblinden door je onderwerp, en houd de achtergrond in de gaten.
  • In het vroege voorjaar staat een deel van de natuur nog in ruststand. Dat kan interessante contrasten opleveren: een mooie, kleurige vroegbloeier in een winterse, kleurloze omgeving.
  • Stinzenplanten zijn een ideaal voorjaarsonderwerp. Je vind deze verwilderde bolgewassen vooral op landgoederen. Een veld vol krokussen of winteraconieten kan interessante platen opleveren. Andere voorbeelden van stinzenplanten zijn: holwortel, sneeuwklokje, maagdenpalm en breed longkruid. Als je deze bloemen vanaf schouderhoogte fotografeert ligt saaiheid op de loer. Kies liever een (zeer) laag standpunt.

Inzenden voor de maartwedstrijd kan hier.

Foto van de Maand maart 2018

Foto: Jan Huijbers

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws