Foto van de maand oktober: 5 handige tips

René Alblas

26 September 2017 .

fotovandeweek

Doe je ook mee met de wedstrijd Foto van de Maand oktober?

Het thema deze maand is “Ogen en oren”. Je kunt inzenden tot en met 19 oktober. Maximaal 10 foto’s per inzender, de foto’s moeten tussen de 2,5 en 10 MB zijn. Om je winkansen te vergroten geven we hier 5 handige tips.

• Heel veel dierenogen zijn prachtig om in beeld te brengen. Denk daarbij eens aan (roof)vogels, koeien of herten.

• Als je een oog goed in beeld wilt brengen is het belangrijk dat er een lichtje in het oog te zien is. Dat maakt het verschil tussen een “dode zwarte kraal” en een oog van een levend wezen. Zorg ervoor dat je onderwerp niet teveel in de schaduw staat en verander eventueel de hoek van waaruit je fotografeert, om het lichtje in het oog te vangen.

• Als je je richt op een oog of een oor ben je bezig te abstraheren. Je laat immers een groot deel van het dier weg. Denk er goed over na wat je (behalve het oog) nog wel in beeld wilt brengen. Wat is de essentie van het dier dat je fotografeert? Een snuit, een snavel, of misschien wel een oor en een oog samen in beeld.

• Een telelens kan handig zijn als je oren of ogen wilt fotograferen. Je hoeft dan niet heel dicht bij het dier te gaan staan, waardoor je het niet verstoort, en een telelens zorgt ervoor dat de achtergrond minder scherp is en dus minder zal storen.

• Oren kun je goed met tegenlicht fotograferen, als je onderbelicht komen de lichte contouren mooi tot hun recht.

Klik hier om mee te doen.

Foto: Laura Budde

 

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws