Fotohut uilen: Scherpstellen in een skybox

Adinda van Kuijk

31 mei 2022 .

Twee uilen in één klap; dat staat ons te wachten in het Achterhoekse Barchem. Daar maken twee fotolocaties op een kluitje het mogelijk om zowel de steenuil als de kerkuil in het vizier te krijgen. Alle reden om af te reizen naar het niet zo verre Oosten. In het Roots juninummer vind je het hele artikel, hieronder alvast een fragment uit het artikel. 

Tekst en foto’s Henkjan Kievit

Vanuit het midden van het land ben je een uur of anderhalf onderweg naar het Achterhoekse Barchem. Maar dan waan je je wel in een andere wereld. Kleinschalig agrarisch cultuurlandschap, veel hagen en heggen, boomgaardjes, kortom een landschap waar je als steenuil blij van wordt.

Bij de boerderij van Hans Menop, die samen met Cees Uri de drijvende kracht is achter Noctua nature hides, word ik hartelijk ontvangen. Hans heeft de koffie al gezet en een lekkere koek erbij maakt de Achterhoekse gastvrijheid compleet. Dat ik vandaag beide uilensoorten direct na elkaar kan fotograferen is wel bijzonder, legt Hans me uit, en speciaal ter gelegenheid van het Roots-bezoek mogelijk gemaakt. Want normaal gesproken moet je kiezen uit een ochtend- of avondsessie voor de steenuil en kan de kerkuil op een andere dag worden verschalkt. Die ‘regel’ is ingesteld om te voorkomen dat je andere fotografen hindert bij het betreden of verlaten van een van de fotolocaties.

Foto: Kerkuil. Henkjan Kievit

Gevarieerd voorprogramma 

De avond begint met de steenuil. De fotolocatie ligt op het erf van een oude stal, vlakbij de boerderij van Hans, met een notenboom, hekken en tal van mooie attributen waar de uiltjes op kunnen zitten zoals een oude melkbus, wagenwiel, palen, enzovoort. Je kunt wel zien dat hier iemand met het oog van een fotograaf aan het werk is geweest, want de setting is gevarieerd en zeer verzorgd. Ik neem plaats in één van de twee schuiltentjes die er staan en dan begint het wachten… Lang wachten op actie hoef ik niet, want er komt al snel een pauw de setting op gelopen. Da’s niet waar ik voor kwam, maar wel leuk om de tijd mee te doden. 

Een kwartiertje later wordt het voorprogramma nog leuker: er zit namelijk een gekraagde roodstaart op het erf. Eerst hoor ik alleen zijn zang, een soort omgekeerde vinkenslag, maar al snel verschijnt hij op het wagenwiel en de melkbus. Terwijl ik me nog focus op de gekraagde roodstaart hoor ik ineens het geratel van een camera uit het tentje naast me. Blijkbaar is de steenuil verschenen! Ik speur de omgeving af en kom er uiteindelijk achter dat hij boven me in de notenboom zit. Snel de camera gedraaid en de eerste foto’s zijn een feit. Wat is het toch een prachtig uiltje. Felgele ogen in een guitig rond kopje. Als is de mate van guitigheid natuurlijk afhankelijk van je perspectief; de vele muizen die dit uiltje van de setting sleept denken er waarschijnlijk heel anders over.

Varkensstal met skybox 

Het is niet moeilijk om de steenuil op zijn voordeligst in beeld te brengen. Daar waar de marters in de hut van Wildernistrek (zie de aflevering van deze serie in de mei-editie van Roots, red.) alleen met hoge iso-waarden en dito sluitertijden konden worden vastgelegd omdat ze over de setting vlogen, is dit een heel wat fotografievriendelijker onderwerp, omdat uilen nu eenmaal rustiger van aard zijn. Af en toe kijkt de steenuil peinzend in de verte en dan is het vooral een kwestie van een goede compositie kiezen. Het mooie strijklicht in de avond maakt de foto’s compleet en na een uur of twee ben ik zeer tevreden over de verzamelde beelden.

Snel door naar het tweede deel van mijn missie, het begint immers al te schemeren. En dat is een volkomen ander verhaal. Bovenop een oude varkensstal heeft Hans een soort skybox gebouwd van waaruit je op de hooizolder van een andere stal kunt kijken. Ook dit is weer een prachtige setting met allerlei attributen waar de kerkuil op kan zitten. Twee studiolampen verlichten het geheel en die zijn te bedienen vanuit de skybox. Zo kun je het licht sterker maken of dimmen. De uilen zijn hier inmiddels zo aan gewend dat ze zich er niks van aantrekken. 

Het volledige artikel vind je in ons nieuwste nummer dat hier eenvoudig te bestellen is. En met deze extra tips moet het vast en zeker lukken. Veel plezier!

En verder nog in de nieuwe Roots van juni 2022:

Roots editie 6 - 2022

  • Nachtvlinders en hun gekleurde rupsen
  • De wilde kat terug in Nederland
  • Vervuilde poep gevaar voor de natuur
  • Dolen met een doel: kompaswandelen
  • In de ban van raven

 

 

 

 

 

 

Foto bovenaan: Steenuil. Henkjan Kievit


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws