Fotohutten in de lage landen: Bladeren, bokeh en badderende vogels

Adinda van Kuijk

28 oktober 2022 .

De Fotohut Gooi wordt geëxploiteerd door Bart Siebelink, een beroemde natuurfotograaf, en staat vooral bekend om zijn talrijke bosvogels en de prachtige setting, die je zelf mag aanpassen aan je fotowensen. Nu maar hopen dat het weer zich ook aanpast… In het november-nummer van Roots neemt Bart ons mee in de fotohut. Hier alvast een voorproefje.

De lucht is donkergrijs en het regent pijpenstelen als ik vertrek naar het Goois Natuurreservaat in de buurt van Hilversum, waar in een afgesloten deel van het gebied de ‘testhut’ van vandaag verscholen ligt. Mits het weer wel een beetje meewerkt. En dat doet het: nog voordat ik aankom op mij bestemming, breekt de lucht open en laten de eerste zonnestralen zich zien. Als snel is het blauw boven mijn hoofd, staat er een fikse regenboog aan de hemel en trekken de buien naar het zuiden weg. Aangekomen bij de hut strijkt het zonlicht door de kleurrijke bladeren en ruikt de vochtige bosbodem naar de vroege herfst. 

Foto: Fotohut Gooi | Henkjan Kievit

Het zijn perfecte omstandigheden voor mijn plan: vandaag wil ik me concentreren op mooie kleuren, bokehvlekken en verrassende doorkijkjes. Bokehvlekken zijn vlekken in de achtergrond die ontstaan door lichtvlekken of oplichtende bladeren in combinatie met een groot diafragma (lensopening). Als je dit op de juiste manier toepast, kun je fraaie effecten toevoegen aan je (vogel)foto’s. Het leuke van Fotohut Gooi is dat je zelf de fotosetting mag inrichten, wat betekent dat je bijvoorbeeld takken en boomstronken op de plek mag leggen die je graag wilt om zo de omgeving helemaal naar je eigen hand te zetten.

Drukte op het fotopodium

Ik besluit een paar beuken- en berkentakken met blad voor het raam van de fotohut te zetten; als ik de vogeltjes weet te verleiden daar te gaan zitten, moet het lukken om mooie kleurrijke platen te maken. Al klinkt dit wat makkelijker dan het is; pas na een keer of drie schuiven en draperen is de setting naar mijn zin: bladeren op de juiste plek, goed standpunt voor de achtergrond, landingstakken en boomstronken op de goede locatie. Nu nog even een beetje voer uitstrooien en laat de vogels dan maar komen.

Foto: Kuifmees | Henkjan Kievit

Dat duurt niet lang; de vogels zijn duidelijk gewend dat hier wel vaker voer voor ze te vinden is. Ik heb me nog niet in de hut geïnstalleerd of er strijken talloze mezen neer op mijn zorgvuldig ingerichte fotoplek. Pimpelmees, koolmees, zwarte mees en kuifmees volgen elkaar in rap tempo op, aangevuld met roodborst, merel, vink, groenling, boomklever en grote bonte specht. Het is een feest om te zien. In eerste instantie zijn er zoveel vogels dat het moeilijk is om te focussen. Maar als ik besluit om me te richten op de plekjes die ik heb geprepareerd gaat het goed. De ene na de andere soort neemt plaats op het ‘fotopodium’ en ik vul mijn geheugenkaartjes in rap tempo.

In het nieuwste nummer van Roots lees je het hele artikel. Bestel ‘m eenvoudig via deze link of in de winkel. Kun je echt niet wachten om meer beelden te zien? Bekijk hier de vlog van Henkjan Kievit vanuit de boshut in ’t Gooi.

Roots november 

In Roots november o.a.:

  • Rentree van de grote zilverreiger
  • Waarom bomen booming zijn
  • De geheimen van giftige dieren
  • Herfstwandelen in Brunssummerheide & Drents-Friese Wold
  • En nog veel meer!

Pak ‘m dus mee uit het winkelschap of bestel ‘m eenvoudig online.

 

Foto bovenaan: Henkjan Kievit


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws