Frans de Waal in Zomergasten

René Alblas

14 August 2017 .

Komende zondag is de bioloog Frans de Waal te gast in het avondvullende VPRO programma Zomergasten. 

Frans de Waal is directeur van het Living Links Center en hoogleraar psychologie aan de Emory University in Atlanta en daarnaast hoogleraar aan de Universiteit Utrecht. Hij werd wereldwijd bekend door zijn gedetailleerde observaties van een machtsstrijd in de chimpanseekolonie van Burgers’ Zoo in Arnhem. Over zijn diepgaande studie naar apengedrag schreef hij het boek Chimpanseepolitiek, macht en seks bij mensapen (1982). Dit standaardwerk wordt in zijn thuisland Amerika door de voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden aangeraden als een goed lesje regeren voor aankomende congresleden.

In zijn laatste boek Zijn we slim genoeg om te weten hoe slim dieren zijn? (2016), neemt De Waal niet alleen de onderschatte intelligentie van dieren onder de loep, maar ook de werkwijze van zijn eigen vakgebied. Als student voelde de Waal zich tijdens zijn studie biologie niet zo op z’n plek bij de hoogleraren die dieren emoties en bedoelingen ontzegden en het gedrag van dieren testten door het zelf aan te sturen. Daarom legde hij zich tijdens zijn doctoraal toe op onderzoek van natuurlijk gedrag bij dieren, de ethologie.

Op dit moment werkt Frans de Waal aan een boek over emoties bij dieren, bestudeert bonobos op een opvangcentrum in Kinshasa (Congo) en bestudeert chimpanseepersoonlijkheden op zijn oude thuishonk Burgers’ Zoo.

Over de uitzending van zondag zegt de Waal: “Mijn doel is om te bespreken hoe we tegen dieren aankijken en fragmenten op te graven die daar een blik op werpen, niet puur gericht op diergedrag maar ook over hoe mensen dierlijke neigingen vertonen.”

NPO2, 20.15 uur.

Foto: Daniel Gielen

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws