Gevederde vrienden in de stad

redactie

10 November 2011 .

Voor veel vogels is de stad niet echt een aantrekkelijke plek om te verblijven. Op plekken waar weinig groen te vinden is wil een huismus (toch een typische stadsvogel) liever niet zijn. Hij kan daar geen nestmateriaal en beschutting vinden. Een andere stadsvogel, de gierzwaluw, trekt zich steeds verder terug uit de stad omdat de huizen steeds beter geïsoleerd en afgesloten worden, waardoor deze vogel zijn geliefde vergeten hoekjes en gaatjes niet meer vindt.

Steeds meer steden besluiten ‘hun’ vogels een handje te gaan helpen. Na succesvolle acties in o.a. Amersfoort, Den Haag, Dordrecht en Goes gaat nu ook de gemeente Nijmegen iets doen voor de gevederde vrienden.

De oplossingen zijn vrij simpel: er worden nestkastjes geplaatst door de gemeente en particulieren kunnen nestkastjes met korting aanschaffen. En er worden afspraken gemaakt dat er bij nieuwbouw en renovatie ook speciale plekken voor vogels worden ingericht, zonder dat ze schade aan gebouwen kunnen veroorzaken. Ook zijn er speciale dakpannen ontworpen die ruimte bieden aan mus en gierzwaluw.

Nijmegen wil ook het bedrijfsleven betrekken bij de vogelbescherming en biedt subisidies aan bedrijven die investeren in vogelvriendelijke tuinen of nestkasten.

De acties in de steden zijn zeer succesvol, op veel plaatsen is weer een vrolijk gekwetter te horen. Het is de vraag wanneer de plattelandsgemeentes iets gaan ondernemen om ‘hun’ vogels weer terug te halen….

 

 

Foto Jan van Herk

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws