Hoeveel weegt een bloemkoolwolk?

Daniël Mulder

9 oktober 2018 .

Een Hollandse wolkenlucht bevat typische bloemkoolwolken. En we weten allemaal: wolken bestaan uit water. Maar hoeveel weegt een bloemkoolwolk eigenlijk?
Karnemelkspolder bij NieuwendijkJe staat er nooit bij stil, totdat je weer eens doorweekt van de regen thuiskomt: wolken bevatten water. Heel veel water. Toch is dat lastig voor te stellen als je op een warme dag die witte reuzen ziet zweven. “De bloemkoolwolk, of cumuluswolk, ontstaat als warme lucht stijgt en eenmaal hoger in de lucht afkoelt”, vertelt Pier Siebesma, wolkenexpert bij het KNMI en professor bij de TU Delft. “De waterdamp condenseert dan tot waterdruppels. Op dat moment zie je de wolk. Bij het condenseren komt warmte vrij, waardoor de waterdruppels met een snelheid van 5 tot 10 meter per seconde omhoog razen. Een bloemkoolwolk hangt op meer dan een kilometer hoogte en kan tot wel 10 kilometer hoogte doorgroeien.”

200 olifanten in de lucht

Hoe zwaar zijn al die druppeltjes dan? Siebesma: “Een cumuluswolk bevat gemiddeld één gram water per m3. Als we voor het gemak een wolk van één km3 nemen – dat is één km lang, breed en hoog – betekent het dat er in een bloemkoolwolk al snel een miljoen kilogram water zit.” Omgerekend zijn dat zo’n 200 olifanten. Een hele vracht dus. Erg fascinerend dat zoiets zwaars niet als een baksteen naar beneden valt. Siebesma: “Dat komt omdat wolken bestaan uit heel veel minuscule waterdruppeltjes die ongeveer even dik zijn als een mensenhaar, tussen de 20 en 50 micrometer.”

Een timelapse-filmpje van een bloemkoolwolk vind je hier.


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws