Het gaat goed met de Iberische lynx. Deze katachtige, die ook wel pardellynx wordt genoemd, komt voor in Spanje en Portugal en leek begin deze eeuw ten dode opgeschreven. In 2002 waren er nog 52 exemplaren. Maar door het werk van diverse natuurorganisaties stond de teller in 2012 al op 156. Het tegengaan van illegale jacht, gedupeerde boeren compenseren en herintroducties (met name in Portugal) hebben deze stijging veroorzaakt.
Het IUCN, de internationale natuurbeschermingsorganisatie die waakt over alle dier- en plantensoorten van de hele wereld toont zich enthousiast over de stand van de Iberische lynx. De voorzitter, Inger Andersen, zegt dat hiermee het nut van natuurbescherming weer eens is aangetoond.
Een ander dier dat met succes is beschermd de afgelopen jaren is de Guadelupe zeebeer. Daarvan waren er in 1950 nog zo’n 500 exemplaren in 2010 waren dat er maar liefst 20.000!
Toch is er niet louter blijdschap bij de IUCN. De rode lijst groeit. Eenderde van alle geregistreerde soorten planten en dieren wordt met uitsterving bedreigd.
De Iberische lynx is kleiner dan de ‘gewone’ Euraziatische lynx en heeft meer donkere vlekken.