Goudjakhals overdag gezien in Nederland

Daniël Mulder

12-05-2021 00:00:00

Goudjakhals

Na de wolf is nu ook een goudjakhals overdag gezien in Nederland en voor het eerst vastgelegd op bewegend beeld. Van de week liep er zomaar een langs een akker waar een boer bezig was. Hij legde het dier als eerste vast op zijn telefoon. Kenners bevestigen de waarneming. 

De goudjakhals is een geen onverwachte nieuwkomer in Nederland. Sinds 2016 laat het dier zich af en toe vastleggen op wildcamera’s. Maar nu is voor het eerst de aanwezigheid van een goudjakhals in Nederland ook daadwerkelijk op bewegend beeld vastgesteld. Eerder was er ook al uit DNA-materiaal van de goudjakhals gevonden op gedode dieren. Het bleek toen te gaan om een mannetje uit Duitsland.

Foto: Burgers Zoo

Komend uit Duitsland

Ecoloog Margreet Laar verklaarde destijds in een persbericht: “We hebben niet alleen kunnen vaststellen om welke soort het gaat, maar ook welk individu het betreft. Door het DNA-paspoort te vergelijken met referentiedata in bezit van onze Duitse collega’s van onderzoeksinstituut Senckenberg, hebben we kunnen vaststellen dat het om hetzelfde individu gaat die eerder in Duitsland is vastgesteld: een mannelijke goudjakhals met de genetische code GG010m.”

Verspreidingskaart van de goudjakhals in Europa. Bron: Spassov & Acosta-Pankov 2019, aangevuld door Felix Böcker.

Gezien in Nederland

De goudjakhals is een Europees beschermde diersoort die op eigen kracht zijn verspreidingsgebied uitbreidt.  Goudjakhalzen vergroten hun verspreidingsgebied vanuit Zuidoost-Europa en duiken steeds vaker op rond en nu dus ook in Nederland. Goudjakhalzen wegen ongeveer 15 kg en zijn groter dan een vos, maar kleiner dan de wolf, die ca 40 kg weegt.
In 2016 is bij toeval de eerste goudjakhals in Nederland vastgesteld met behulp van een cameraval. De onderzoekers van WENR gaven toen al aan dat het niet ondenkbaar is dat dit roofdier zich in de nabije toekomst vestigt in Nederland. Nu is hij dus ook door een boer en overdag vastgelegd op camera. De jakhals eet beduidend kleinere prooien dan de wolf, het is vooral een muizenjager en verzot op muskusratten.

Meer over de goudjakhals


Meer Nieuws