Sterren kijken: aan de Grote Beer is iets bijzonders te zien

Daniël Mulder

4 april 2022 .

grote beer

Wetenschapsjournalist Govert Schilling geeft elke maand kijktips voor de beste shows aan de sterrenhemel. Kijk in april bijvoorbeeld eens goed naar het bekende sterrenbeeld Grote Beer. Daar is iets bijzonders mee aan de hand.

Het bekende sterrenbeeld Grote Beer staat in april ’s avonds hoog boven je hoofd. De zeven helderste sterren van dit sterrenbeeld vormen samen de beroemde ‘steelpan’. De diepe ‘pan’ bestaat uit vier sterren; de kromme ‘steel’ (de staart van de beer) uit drie.

De middelste ster van de steel heet Mizar. Met deze ster is iets bijzonders aan de hand. Als je goed kijkt, zie je dat hij op kleine afstand vergezeld wordt door een iets zwakker sterretje. Anders gezegd: Mizar is een zogeheten dubbelster. De begeleider heet Alcor.

grote beer

De dubbelster Mizar en Alcor in de Grote Beer. Foto: Arie Nagel.

Dubbelsterren

De twee sterren bevinden zich op 83 lichtjaar afstand van de aarde. Ze horen echt bij elkaar: eens in de 750.000 jaar draaien ze om elkaar heen, op een onderlinge afstand van ruim 50 miljard kilometer. In de loop van een mensenleven is natuurlijk niets van die beweging te zien. In het heelal komen enorm veel dubbelsterren voor, maar Mizar en Alcor zijn de enige die je met het blote oog goed kunt onderscheiden – probeer het maar eens op een heldere avond.

Meer bijzondere hemelverschijnselen

  • Ons zonnestelsel is onderdeel van de Melkweg. ’s Nachts kun je, wanneer lichtvervuiling geen al te grote rol speelt, de Melkweg zien als een lichtende band aan de hemel. Maar waarom zien we de Melkweg eigenlijk als een sterrenstrook?
  • Zo fotografeer je zelf sterrensporen.
  • Waarom is deze regenboog plat en niet rond?

Nieuwe Roots april

Meer kijktips voor de sterrenhemel vind je in het nieuwe aprilnummer van Roots. Bestel Roots snel en makkelijk via onze webshop. Je krijgt het nummer zonder verzendkosten (binnen Nederland) thuisgestuurd.”


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws