In vier grote natuurgebieden in Nederland broeden weer zeearenden. Al twintig zeearenden zijn tot nu toe uitgevlogen in Nederland.
Ooit waren zeearenden heel gewone broedvogels in Europa, ook in Nederland. In de loop van de vorige eeuw daalde hun aantal echter dramatisch. Ze werden systematisch afgeschoten of vergiftigd omdat ze door boeren en jagers vooral werden gezien als eenden- en ganzenmoordenaars.
Dat is gelukkig verleden tijd. Sinds 2006 heeft de zeearend Nederland als broedplaats (her)ontdekt. Dat gebeurde – zelfs voor de kenners – onverwacht snel. De Oostvaardersplassen hadden de primeur. In mei 2006 kwam het jong ter wereld. Nu, acht jaar later, broedt er ook al vier jaar een paar succesvol in het Lauwersmeer en voor het derde achtereenvolgende jaar ook in de Biesbosch.
Vlees en vis
De zeearend zoekt zittend vanaf een vaste stek of vliegend naar voedsel. Vervolgens wordt de prooi met gestrekte klauwen van het wateroppervlak geplukt. In het Lauwersmeer eten de zeearenden vooral meerkoeten, brandganzen, karpers en soms een bot (zoutwatervis). In de Oostvaardersplassen staan jonge grauwe ganzen en meerkoeten, karpers, brasem en muskusratten op het menu. De vogels van het Roggebotzand eten vooral meerkoeten en grote vissen, waaronder paling. In de Biesbosch jagen ze vooral op grote vissen en pullen van de grauwe gans en meerkoet. In de winter leven ze ook van aas, in de Biesbosch bijvoorbeeld van dode reeën.
Zelf een zeearend spotten?
De grootste kans op het zien van een zeearend maak je:
- Lauwersmeer: vanaf uitzichtheuvel kijkbult bij camping De Pomp aan de zuidkant van het Lauwersmeer.
- Oostvaardersplassen: vanaf de Grote Praambult aan de Praamweg en het uitkijkpunt langs het Jan van de Boschpad.
- Biesbosch: de vogels zwerven rond in het gebied.
- Roggebotzand: het nest is goed te zien vanaf een uitkijkplek in het Roggebotzand. Later verplaatsen de jongen zich samen met hun ouders naar het Vossemeer en Ketelmeer, waar ze vanaf de Vossemeerdijk geregeld goed te zien zijn.
- Webcam: www.volgdezeearend.nl/(camera staat gericht op nest Roggebotzand).
In het meinummer van Roots vind je een uitgebreide reportage over de zeearenden in Nederland, geschreven door vogelredacteur Paul Böhre.
Foto: iStock