Haai slaat prooi knock-out

redactie

12 July 2013 .

Jagende pelagische voshaaien delen met hun lange staart rake klappen uit om hun prooi knock-out te slaan. Ze slaan met hun staart tegen een school vissen, waardoor enkele prooidieren het bewustzijn verliezen. Videobeelden vormen daarvan het bewijs.

voshaai

Een flinke tik van de haaienstaart verdooft de vissen, zodat ze een gemakkelijke prooi vormen voor het roofdier, zo meldt de Nederlandse website van New Scientist. De ontdekking is gedaan door haaienonderzoeker Simon Oliver, de oprichter van het Thresher Shark Research and Conservation Project, nadat hij met enkele collega’s de zee op ging om de jaagtechnieken van de voshaai te filmen.

 

In de buurt van de Filipijnen zagen de onderzoekers de voshaaien op sardines jagen. Op de filmbeelden is te zien dat de voshaaien hun borstvinnen naar binnen draaien om snel vooruit te schieten, waarna de staart krachtig door het water slaat. Door de klap raken de kleinste sardines versuft of sterven direct. Per staartslag kan de haai tot wel zeven sardines ‘vangen’. Ook dolfijnen en orka’s gebruiken hun staart om hun prooi te verdoven.

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws