Heidelibellen vliegen weer

Paul Bohre

5 augustus 2024 .

Bandheidelibel (Sympetrum pedemontanum)

De heidelibellen vliegen weer rond, in vele soorten in maten. Sommige soorten komen ook voor in de tuin, zoals de bruinrode heidelibel. Als je op verschillende plekken een stok of oude kale tak neerzet, komen ze er geregeld rusten en kun je ze mooi zien en fotograferen.

Heidelibellen zijn kleine, gedrongen ‘echte’ libellen (dus geen juffers): in rust worden de vleugels meestal gespreid, of zelfs schuin naar beneden gehouden. Juffers houden de vleugels in rust meestal boven of langs het lichaam samengeklapt. Libellen rusten geregeld, dat doen ze zittend in de vegetatie of op de grond, soms ook ver van het water. De volwassen en dus uitgekleurde mannetjes van de meeste soorten hebben een rood achterlijf. Vrouwtjes en jonge mannetjes van de heidelibellen zijn altijd geelbruin van kleur.

Heidelibellen
De bruinrode heidelibel is een goed voorbeeld van een libel die ook in de tuin voorkomt. Foto: Paul Böhre

Heidelibellen vliegen weer

Vier soorten zijn algemeen te vinden op veel plekken: bruinrode heidelibel, bloedrode heidelibel, steenrode heidelibel en zwarte heidelibel. Twee soorten die de laatste jaren steeds vaker wordt gezien, zijn de zuidelijke- en de zwervende heidelibel. Vooral in de Weerribben maak je kans op de Kempense heidelibel. De bandheidelibel, misschien wel de meest fotogenieke, vind je op bepaalde plekken in Oost- en Zuid-Nederland. De geelvlekheidelibel is tegenwoordig heel zeldzaam.

Heidelibellen vliegen weer
De Kempense heidelibel vliegt nu in het Woldlakebos. Foto: Paul Böhre

Tip voor fotografie

De heidelibellen hebben bovendien, ondanks hun naam, geen bijzondere binding aan heidegebieden. Sommige soorten zoals de bloedrode, steenrode en bruinrode heidelibel kun je overal tegenkomen. Je ziet ze naast op de heide ook in de duinen, in bossen, veenweidegebieden en in steden en dorpen. Dus ook in de tuin. Zie je ze geregeld overvliegen, maar nooit eens een keer zitten, zet dan op verschillende plekken een stok of oude kale tak neer. Dan komen ze er geregeld rusten en kun je ze mooi zien en fotograferen.

Heidelibellen vliegen weer
De geelvlekheidelibel was vroeger algemeen, tegenwoordig zeldzaam. Foto: Paul Böhre

Libellen zoektips

Handig ezelsbruggetje voor het uit elkaar houden van het lastige duo bruinrode/steenrode heidelbel: heeft hij een sssnor, dan is het de sssteenrode.

Foto bovenaan: fotogenieke bandheidelibellen, foto Alex Huizenga (uit: Libellen van Overijssel).

...

HART VOOR DE NATUUR

Tips voor verantwoord fotograferen

...



Meer Nieuws