Herfstmijmeringen in een duinbos

admin

4 November 2015 .

 

De zomer is ten einde. De dagen worden korter, de zon word vervangen door koude en regen. De bladeren laten de bomen in de steek.

Ik kom graag in de bossen langs de duinen en daar is een heuse transformatie aan de gang. Het groen wordt vervangen door het geel en het rood. De paddenstoelen beginnen aan hun maaltijd om het aftakelende bos weer schoon te maken En vogels laten het bos in stilte achter.

Gelukkig staan er in het duinbos ook sparren die hun groene kleur wel behouden. Ook is de grond vol met mossoorten waartussen prachtige paddenstoelen omhoog schieten. Her en der zie je nog resten van de laatste vruchten van planten.

En hoeveel verschillende paddenstoelen er zijn… Dat verbaast me ieder jaar weer. Op mijn jacht naar herfstschatten kwam ik een zwart druppelende paddenstoel tegen, de geschubde inktzwam. Deze zwam komt vaak voor in groepen en heeft een mysterieuze, bijna enge uitstraling. De gifzwarte druppels hebben iets heksachtigs. De zwammen hebben in hun jeugd een hoge geschubde hoed, later krult die op naar een zwarte parasol.

Ik vervolg mijn herfstwandeling. Het is nu heerlijk om in het bos te wandelen. De temperatuur is aangenaam en door de lage zonnestand lijkt het net alsof je altijd door de schemer van de dag loopt.

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Bladgroen