Herfstmijmeringen in een duinbos

admin

04-11-2015 00:00:00

 

herfst bos0010De zomer is ten einde. De dagen worden korter, de zon word vervangen door koude en regen. De bladeren laten de bomen in de steek.

Ik kom graag in de bossen langs de duinen en daar is een heuse transformatie aan de gang. Het groen wordt vervangen door het geel en het rood. De paddenstoelen beginnen aan hun maaltijd om het aftakelende bos weer schoon te maken En vogels laten het bos in stilte achter.

herfst bos002 herfst bos005Gelukkig staan er in het duinbos ook sparren die hun groene kleur wel behouden. Ook is de grond vol met mossoorten waartussen prachtige paddenstoelen omhoog schieten. Her en der zie je nog resten van de laatste vruchten van planten.herfst bos007herfst bos0011

En hoeveel verschillende paddenstoelen er zijn… Dat verbaast me ieder jaar weer. Op mijn jacht naar herfstschatten kwam ik een zwart druppelende paddenstoel tegen, de geschubde inktzwam. Deze zwam komt vaak voor in groepen en heeft een mysterieuze, bijna enge uitstraling. De gifzwarte druppels hebben iets heksachtigs. De zwammen hebben in hun jeugd een hoge geschubde hoed, later krult die op naar een zwarte parasol.

herfst bos008herfst bos001herfst bos006Ik vervolg mijn herfstwandeling. Het is nu heerlijk om in het bos te wandelen. De temperatuur is aangenaam en door de lage zonnestand lijkt het net alsof je altijd door de schemer van de dag loopt.herfstfoto-001

Recente Editie


Meer Bladgroen