Het noorderlicht op de Lofoten

René Alblas

23 november 2018 .

Mart Smit is natuurfotograaf en geobsedeerd door het noorderlicht. Hij reist jaarlijks naar de Lofoten om het fascinerende natuurfenomeen vast te leggen. De fotograaf vertelt over zijn passie.

Dertien jaar geleden hoorden mijn vader en ik over een uitbarsting van zonnevlammen; een enorme explosie op het oppervlak van de zon, die een enorme golf van elektromagnetische straling van de ster af slingert. Als die golf de aarde bereikt en de geladen deeltjes in de atmosfeer botsen met zuurstofatomen en stikstofmoleculen worden er lichtdeeltjes geproduceerd: het noorderlicht. Tot die tijd wisten we maar weinig van dit fenomeen.

We speurden het internet af om via speciale fora op de hoogte gehouden te worden van de noorderlichtvoorspellingen in Nederland. In de achtertuin hadden we onze camera’s op twee statieven opgesteld om met lange sluitertijden het noorderlicht vast te kunnen leggen. Die eerste keer verscheen er vaag een rode gloed boven ons, die zich langzaam maar zeker verspreidde over de noordelijke hemel. Alhoewel er op de foto’s die we die avond maakten veel rood noorderlicht is te zien, was dat met het oog amper waar te nemen. Toch smaakte deze eerste ervaring met noorderlicht naar meer.

We besloten die winter af te reizen naar de Lofoten, een eilandengroep in Noord-Noorwegen. Dat is niet alleen een prima locatie voor het zien van noorderlicht, maar ook een erg aantrekkelijke plek vanwege het spectaculaire landschap. 

Zo verbleef Mart op de Lofoten

Tranen in de ogen

Sinds die eerste reis keren we elke winter terug naar de Lofoten om fotografen over de archipel te begeleiden en te ondersteunen bij hun werk. Bij veel van onze gasten staat het noorderlicht hoog op de bucketlist en het geeft daarom een heel goed gevoel om ze dat te laten ervaren. De emoties lopen uiteen van groot enthousiasme, sprakeloosheid tot tranen in de ogen.

Het stille strand van Bunes

Om het noorderlicht optimaal te kunnen ervaren, is het ideaal om in een rustige omgeving te zijn, midden in de natuur. Daarom beginnen we een trip altijd met een wandeling waarbij we op zoek gaan naar verlaten strandjes waar we kunnen wildkamperen en om te genieten van het spectaculaire uitzicht – hopelijk met wat noorderlicht.

Een hoogtepunt was onze reis van afgelopen winter. We werden afgezet in een het dorpje Vindstad, dat ons startpunt was. Bepakt en bezakt ploeterden we op onze sneeuwschoenen door de verse sneeuw. Zodra we boven op de eerste heuvel stonden, zagen we Bunes liggen, een prachtig breed strand dat was bedekt met een vers laagje sneeuw en daardoor oogde als een maanlandschap. De eerste nachten waren helaas bewolkt, dus noorderlichtloos.

We besloten nog één nacht te blijven. Gelukkig maar! Die derde nacht bleken alle wolken verdreven en ontstond de meest spectaculaire lichtshow die je maar kunt voorstellen. De hemel raakte gevuld met de dansende gordijnen. Groen wisselde zich af met roze en paars, en de kleurige slingers reflecteerden op het ijzige strand. In de verste verte was er niemand te zien en wij stonden hier te genieten van een geweldig spektakel in een even zo spectaculair landschap. We voelden ons klein en nietig; omdat we niets wilden missen, vergaten we bijna om te fotograferen.

Voldaan, vereerd en vermoeid keerden we na enige uren terug naar de tent. Wie in de ban is van het noorderlicht, kan niet rekenen op een goede nachtrust, maar we hebben het er graag voor over!

Zelf naar het noorderlicht?

Mart en Jan Smit begeleiden onder de vlag van Nordic Vision jaarlijks een fotoreis naar de Lofoten. Kijk voor meer info op de site van Nordic Vision.  En kijk ook eens op de site van vader en zoon Smit.

...

HART VOOR DE NATUUR

Tips voor verantwoord fotograferen

...



Meer Nieuws