Het verhaal achter de foto: de Siberische grondeekhoorn

René Alblas

13 June 2022 .

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Deze fraaie – en komische – foto van een Siberische grondeekhoorn is gemaakt in het Tilburgse Wandelbos door Anne Hellings. Ze won er de Roots Foto van de Maand mei mee. Hier is haar verhaal achter de foto.

Kun je vertellen hoe deze foto van een Siberische grondeekhoorn tot stand is gekomen?

“Wat zijn ze schattig, die Siberische grondeekhoorntjes! Die wilden wij (mijn vriend en ik) heel graag op de foto zetten! Dus vertrokken wij afgelopen november vol goede moed naar het Tilburgse Wandelbos.
Maar het bleek dat deze eekhoorntjes zich niet bewust waren van onze intenties. Ze hadden zich alweer teruggetrokken in hun holletjes voor een heerlijke winterslaap.

Enkele maanden later bleken de beestjes weer uit hun holletjes te zijn gekropen, want je zag ze op social media weer helemaal uitgerust pronken met hun schattigheid. Dus, dit was onze kans! Wederom vol goede moed, vertrokken we opnieuw naar Tilburg. Dit keer met meer geluk zoals je kunt zien aan de foto.

Is het moeilijk om ze voor je lens te krijgen?

Eigenlijk is de kans dat je een Siberische grondeekhoorn in het Tilburgse Wandelbos tegenkomt heel groot (tenzij je ze, net als wij, tijdens hun winterslaap gaat zoeken). De eekhoorntjes zijn wel een stuk kleiner dan je misschien verwacht als je ze zo ziet op de foto. Daarnaast hebben ze echte schutkleuren, dus je moet goed kijken.
In het wandelbos bevindt zich een soort open plek waar eigenlijk altijd wel eekhoorntjes te vinden zijn. Op deze plek vind je dan ook altijd wel wat publiek en een groepje fotografen.”

Wanneer is de foto genomen?

“De foto is op 30 maart 2022, in de middag, genomen in het Tilburgse Wandelbos.”

Had je deze foto van een Siberische grondeekhoorn al in je hoofd, of ontstond het idee ter plekke?

“Omdat de eekhoorntjes zo actief en beweeglijk zijn, is het lastig om precies te bedenken hoe je ze op de foto wilt hebben en dit dan ook exact zo uit te voeren. Ik heb me dus een beetje laten leiden en verrassen door de bedrijvigheid en de poses van de eekhoorntjes zelf. Hier heb ik geprobeerd op in te spelen. Daarnaast heb ik zo goed mogelijk gelet op de compositie en de achtergrond. Ik wilde graag dat de achtergrond zo rustig mogelijk zou zijn zodat het eekhoorntje mooi ‘los van de achtergrond’ zou komen. Wat hierbij hielp was de grote ruimte tussen de eekhoorn en het bos op de achtergrond en natuurlijk een zo veel mogelijk open diafragma.”

Kun je de technische specificaties geven van deze foto?

“Camera: Olympus E-M1, lens: telelens 150 millimeter f/2 (FT) met 2x converter, diafragma: f/4, sluitertijd: 1/800, ISO: 640. Ik heb gebruik gemaakt van een statief met schommelkop.”

HART VOOR DE NATUUR

Tips voor verantwoord fotograferen

...



Meer Nieuws