Het wel en wee van de Roots Natuurfotowedstrijd

René Alblas

11 July 2014 .

Ed Stam, deelnemer Natuurfotowedstrijd 2013

DOOR: RENÉ ALBLAS

Vorige week heb ik met vier andere juryleden de beste inzendingen van de Roots Natuurfotowedstrijd 2014 gekozen. Ik doe deze klus al heel wat jaren en het blijft een ontzettend leuke en spannende ervaring.

Er komen jaarlijks zo’n 3 à 4 duizend foto’s binnen met wisselende kwaliteiten. Chefredacteur Caroline en ik maken in april altijd al de eerste selectie, we halen er de 100 beste beelden uit. Dat levert vaak al interessante gesprekken op. Een aantal goede foto’s kan zonder verder commentaar zo naar de selectie toe. Maar andere foto’s (die op zich ook goed zijn) vragen wat meer overleg. ‘Hebben we vorig jaar en het jaar daarvoor niet bijna dezelfde foto gezien?’ is een vraag die nog wel eens gesteld wordt. Of een andere: ‘Dit is op zich een mooie papegaaiduiker-foto, maar hebben we daar al niet erg veel van?’ Soms gaan we wat verder in op een detail: ‘Ja het is wel een mooie foto maar heb je dat grassprietje gezien dat net iets teveel voor dat oog zit?’ En zo hebben we na een aantal dagen wikken en wegen 100 foto’s verzameld die allemaal een plekje in de Roots-agenda krijgen.

Een paar maanden later komt dan de vijfkoppige jury bijelkaar (Roots hoofdredacteur Fanny Glazenburg, de fotografen Theo Bosboom en Edwin Giesbers en Caroline en ik) om de 14 allerbeste foto’s uit te kiezen, verdeeld over 7 categorieën. En dat is soms best lastig. In sommige categorieën kunnen zoveel toppers zitten en toch zijn er per categorie maar twee prijswinnaars. Natuurlijk gaat alles anoniem, maar ik voel soms toch een onbestemd soort medelijden met degenen die net niet de eerste of twee prijs in een categorie behalen maar toch een schitterende foto hebben ingestuurd. Het liefst zou ik die fotografen op de hoogte brengen, ‘je hebt een topplaat gemaakt, helaas is die nét buiten de prijzen gevallen’. De Britse BBC natuurfotowedstrijd stuurt aan de afvallers vaak wel een berichtje waaruit blijkt tot hoever de inzender het heeft geschopt in de selectie. Maar dat zou voor ons kleine team ondoenlijk zijn. Bovendien kun je aan onze wedstrijd gratis deelnemen terwijl je bij de Britten moet betalen om mee te doen. Dus: Sorry super-enthousiaste en getalenteerde natuurfotografen van Nederland en België, als jouw foto in de agenda staat maar je zit niet bij de categoriewinnaars, bedenk dan maar dat jouw foto vast wel de derde of de vierde prijs heeft gehaald en dat je een dikke virtuele pluim verdient!

PS De bijna-winnaars van 2014 kan ik natuurlijk nog niet bekend maken. De winnaars worden immers pas medio september gepubliceerd. Maar bijgaand wel een aantal toppers uit 2013 die net niet in de prijzen zijn gevallen. Toch nog een beetje gerechtigheid!

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Natuurfotografie