James Cameron op diepste punt van de aarde

redactie

26 March 2012 .

Filmregisseur James Cameron is teruggekeerd aan het zeeoppervlak nadat hij met zijn duikboot naar één van de minst verkende plek op aarde is gedoken: de Marianentrog. Deze trog ligt ten oosten van de Filippijnen. Zondagavond liet hij via Twitter weten dat hij het diepste punt van de oceaan had bereikt: 10.898 meter onder de zeespiegel.

Cameron is niet de enige die een duikrecord wil breken. In december schreven wij in Roots over Sir Richard Branson en Chris Welsh, ook zij hebben deze diepzee-expeditie gepland. Branson zou afgelopen december (2011) duiken, maar dat is uitgesteld. James Cameron is hen nu dus voor.

De eerste en tot nu toe enige keer dat deze plek bezocht werd was in 1960, toen Don Walsh en Jacquel Piccard met een onderzeeboot afdaalde. Ze verbleven er slechts 20 minuten, terwijl de nagels en lasnaden aan alle kanten al onheilspellend kraakten. Van serieus onderzoek kwam dan ook weinig terecht. Cameron had meer succes, hij verbleef ongeveer drie uur op de zeebodem. Hij maakte gedetailleerde beelden en verzamelde monsters voor onderzoek. Inmiddels is hij weer terug, maar wat hij precies op de bodem heeft gevonden is tot nu toe nog een raadsel.  

Blijf hem volgen via Twitter.

 

Foto: Paul Hebert

 

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws