Jan Wolkers prijs 2016: De Grutto

René Alblas

16-10-2016 00:00:00

Albert Beinema heeft de Jan Wolkers prijs 2016 gewonnen met zijn boek “De Grutto”. De Jan Wolkers prijs is een prijs voor het beste natuurboek, de uitslag werd zondagochtend bekendgemaakt in het radioprogramma Vroege Vogels. Karina Wolkers reikte de prijs uit. De prijs is 5000 euro en een tekening van Siegfried Woldhek.

cqdt1bsxyaam0w3In het boek De Grutto beschrijft Beinema de overlevingskansen van de grutto ‘in toegankelijke bewoordingen en een prettig verhalende trant’, aldus de jury. En: ‘Met zijn optimistische slot heeft hij de hoop vleugels gegeven, en daarmee de lezer een beetje opgetild.’ De jury roemde Beintema als ‘hofbiograaf’ van een vogel die steeds minder te zien is in Nederland.

De Grutto behoort tot een reeks ‘vogelmonografieën’ van uitgeverij Atlas Contact. In 2014 won een ander boek uit deze serie – de gierzwaluw van Remco Daalder – de Jan Wolkers Prijs.

Onlangs verscheen in deze reeks ‘De spreeuw’ van Koos Dijksterhuis, je leest hier meer over in de Roots van oktober.

 

Andere nominaties

Voor deze prijs waren 5 boeken genomineerd. Roots redacteur Daniël Mulder tipte twee andere boeken uit dit rijtje in zijn recente blog: ‘Dit is mijn hof’ van Chris de Stoop en ‘Zoektocht naar het paradijs’ van Arita Baaijens.

Just married!

Grutto’s, foto: Michael van Noort

Recente Editie

Meer Nieuws