Klimaatsverandering bedreigt de ree

redactie

3 april 2014 .

Capreolus_capreolus_(Marek_Szczepanek) Het klimaat verandert. Heel langzaam stijgt de gemiddelde temperatuur ieder jaar. Veel dieren kunnen zich aanpassen aan deze veranderingen. Zo niet de ree.

Franse wetenschappers volgden tussen 1985 en 2011 een groep van 250 reeën in de Champagne streek.  In die periode steeg de gemiddelde temperatuur met 0,7 graden en daardoor verschoof de lente ieder jaar met 0,6 dagen. Planten komen door deze verandering iets eerder uit de grond in het voorjaar. Veel dieren passen zich aan deze nieuwe omstandigheden aan. Maar dat lukt de ree niet. En dat heeft zo zijn gevolgen. Reeënmoeders bevallen jaarlijks rond 15 mei en ondanks de veranderingen doen ze dat nu nog steeds. Maar omdat de planten eerder uit de grond komen zijn er half mei steeds minder jonge, voedzame planten beschikbaar. En die planten hebben de jonge moeders nu juist hard nodig om de meest voedzame melk aan hun kleintjes te geven.

De kwaliteit van die moedermelk is de laatste jaren afgenomen en dat heeft een grotere sterfte onder jonge reeën tot gevolg gehad. Tussen 1985 en 2011 is het zuigelingen-sterftepercentage gestegen van 35% naar 60%.

De impact van deze zuigelingen sterfte is nog beperkt, omdat er heel veel reeën zijn. Maar op den duur zal deze ontwikkeling de reeënstand bedreigen.

De reden waarom reeën zich niet kunnen aanpassen aan de klimaatsverandering wordt nog nader onderzocht.

...

HART VOOR DE NATUUR

Tips voor verantwoord fotograferen

...



Meer Nieuws