Koko de gorilla terug op tv

René Alblas

12 July 2018 .

Koko & Penny Patterson.

Op 19 juni dit jaar overleed Koko de gorilla op 46 jarige leeftijd. Zij werd wereldberoemd omdat onderzoekster Penny Patterson haar gebarentaal leerde.

Om deze bijzondere aap te eren zendt de NTR opnieuw de documentaire ‘Koko: a tale of a talking gorilla’ uit. Dit is het unieke en indringende verhaal van Koko de gorilla en onderzoekster Penny Patterson. Zij leerde Koko gebarentaal om daarmee aan te tonen dat gorilla’s een hoge emotionele ontwikkeling hebben.

Hoger intellect

Hebben dieren gevoelens? Kennen ze complexe emoties zoals rouw of empathie? En zo ja, kunnen we daar rekening mee houden bij onze omgang met deze dieren?
Vroeger bestond het idee dat dieren gedreven worden door hun instinct en dat alleen de mens over een hoger intellect beschikt. Deze aanname kwam op losse schroeven komen te staan door een langlopend en fascinerend project met gorilla Koko. Dit project begon ruim veertig jaar geleden begonnen als een wetenschappelijk experiment. Het groeide uit tot een soort liefdesverhaal en heeft nu de kijk op mensapen (en daarmee ook andere dieren) voorgoed veranderd.

Ontroerende momenten

Koko’s unieke relatie met Stanford University-onderzoekster Penny Patterson is door de jaren heen minutieus vastgelegd. Deze documentaire toont de meest bijzondere en ontroerende momenten uit dit unieke beeldarchief. Koko’s leven door de jaren heen trekt aan ons voorbij. We zien haar liefdes en haar verliezen, haar verliefdheden en haar onvervulde moederwens. Maar ook haar werk als wereldwijd ambassadeur voor het vergroten van het begrip voor en de bescherming van gorilla’s. Ten slotte licht Penny haar observaties van Koko toe.
Uitzending: zondag 22 juli 2018, 19.25 uur op NPO 2
Meer info:  www.ntr.nl/natuur

Deze documentaire werd in 2016 ook al door NTR uitgezonden.

Koko & Penny Patterson.

 

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws