Lentevuurspin op vrijersvoeten

redactie

24 March 2014 .

Het wordt warmer, dit is de tijd om de lentevuurspin te spotten. De felgekleurde mannetjes gaan in het voorjaar namelijk op vrouwenjacht.

Lentevuurspin Paul Bohre

De lentevuurspin wordt actief als het buiten warmer wordt. In het voorjaar gaat het felgekleurde mannetje op zoek naar een vrouwtje, dat ingegraven in de grond leeft. Op zich al een bijzondere gebeurtenis, want zo’n mannetje doet er drie jaar over om volwassen te worden en verlaat dan pas zijn woonbuis.

 

Het zwartgekleurde wijfje leeft vanaf haar jeugd in een zelfgegraven gang en produceert geuren waar het mannetje op af komt. Ook de paring vindt in haar woonbuis plaats, waarna ze een pakket eieren legt en bewaakt. De jongen leven van de voedselsappen van moeder, die korte tijd later sterft. Daarna zwermen ze uit en graven ze een eigen woonkoker, waaruit ze pas drie jaar later weer tevoorschijn komen. En dan is deze bijzondere cirkel weer rond.

 

Redacteur Paul Böhre volgt de natuur op de voet. Wil je weten wat in april de highlights zijn in de natuur, lees dan in Roots (verschijnt donderdag 27 maart) zijn maandelijkse natuuroverzicht. Hij twittert er ook dagelijks over.

 

Foto: Paul Böhre

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws