Maai Mei Niet en tover je gazon om tot een bijenparadijs!

Adinda van Kuijk

4 mei 2022 .

Maai mei niet. Het klinkt zo simpel en eigenlijk is dat het ook. Laat je gras juíst groeien, je doet er de natuur een heel groot plezier mee. Overgewaaid vanuit het Verenigd Koninkrijk naar België en nu ook in Nederland: Maai Mei Niet. Met dit project wordt opgeroepen om de hele maand mei (een deel van) je gazon niet te maaien. Wie je hier blij mee maakt? Bijen, hommels, vlinders en andere insecten. Tover je gazon om tot een bijenparadijs!

“Alle gazons in Nederland staan gelijk aan 11.000 voetbalvelden.
Als we die niet maaien, dan creëren we samen een gigantisch bijenbuffet!” – Maai Mei Niet Nederland

Doe mee

Maai Mei Niet is de meest simpele actie allertijden, want je hoeft er letterlijk niets voor te doen: steek je handen vooral niet uit de mouwen, laat je grasmaaier staan en doe iets goed voor de bijen! Je krijgt er een bloeiend grasveld en dankbare bijen en andere insecten voor terug. Dat klinkt bijna te mooi om waar te zijn, toch?

Je ontvangt zes mails van Maai Mei Niet Nederland met daarin tips en informatie over bloemen en bijen. Ze gaan de nectarscore van jouw grasveld en alle andere grasvelden meten.Door 1 m2 bloemen te tellen van je bloemrijke gazon kan je de zogenaamde “nectarscore” berekenen. Alle uitkomsten worden door wetenschapper Koenraad van Meerbeek van de Universiteit Leuven verwerkt tot een nationale nectarscore, zodat ze ook te weten komen hoeveel onze gezamenlijke gazons bijdragen aan voedsel voor bijen. Daarnaast leggen ze je uit hoe je bijen en bloemen kunt herkennen en geven ze tips wat je verder kunt doen om hen te helpen. Meld je snel aan en ontvang alle tips & tricks!

Foto: Pixabay

Creatief met gras

Wild gras met bloemen is mooi voor het oog én goed voor de insecten. Maai bijvoorbeeld een pad door je bloemenweide, laat blokken gras in je gazon staan of maai in bogen of cirkels. Van slingerende paden tot brede lanen, hier vind je volop inspiratie. Laat je het ons weten als je meedoet?


Meer over natuur lezen?

In de nieuwe Roots van mei lees je o.a. over de hotspots van fazanten, de oudste bomen van de lage landen en krijgt de steenuil een steuntje in de rug. Nieuwsgierig? Bestel dan het meinummer eenvoudig online.

 

 

 

 

Foto bovenaan: Pixabay


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws