Meer dan 3 miljoen waarnemingen via Snapshot Hoge Veluwe

Adinda van Kuijk

24 februari 2021 .

Het is bijna drie jaar geleden dat het citizen science project Snapshot Hoge Veluwe van start ging. Hierbij werd burgers of niet-professionele wetenschappers gevraagd om dieren die door de ruim 50 cameravallen in het Park waren gefotografeerd te classificeren. Inmiddels is de teller van het aantal waarnemingen de 3 miljoen gepasseerd, zijn er ruim 12 duizend geregistreerde -en een onbekend aantal niet ingeschreven- vrijwilligers die, vanuit Nederland maar ook uit landen wereldwijd, thuis aan dit project meewerken. Boswachter Henk Ruseler vertelt hoe het nu gaat.

Onderzoek

De afgelopen jaren is dankzij deze inzet onderzoek gedaan naar gedragsverandering van wilde dieren na de instelling van het struinverbod op De Hoge Veluwe. Verder worden de gegevens bijvoorbeeld  gebruikt om te onderzoeken of de dieren overdag actiever waren na de eerste lockdown rond april 2020, toen het Park ruim voor zonsondergang dicht ging voor bezoekers. Op basis van de analyse van Snapshot Hoge Veluwe is duidelijk dat grofwild redelijk strak op de openingstijden van het Park reageert en dat de grote hoefdieren duidelijk verschillende habitatvoorkeuren hebben. Zo houden edelherten, reeën en wilde zwijnen zich het hele jaar door vooral op in het naald- en loofbos, terwijl de moeflons vooral op stuifzand en heide te vinden zijn. De weides worden het meest intensief gebruikt voor het zoeken van voedsel.

Camera’s

Momenteel worden enkele van de cameravallen van het Snapshot Hoge Veluwe project ingezet ten behoeve van een onderzoek naar hoe grazers reageren op het uitstrooien van steenmeel ten behoeve van revitalisering van de bosbodem. Het is bijvoorbeeld mogelijk dat de verhoging van voedingsstoffen in jonge boompjes grazers aantrekt.

Drie jaar geleden zijn Wageningen University & Research en De Hoge Veluwe met Snapshot Hoge Veluwe gestart met als doel het publiek te betrekken bij ecologisch onderzoek naar de wilde dieren in het Park. Een tot nu toe geslaagd project dat, gezien nieuwe onderzoeksvraagstukken en veranderende beheermethoden, nog een lange toekomst voor zich heeft en geïnteresseerden een kans blijft geven mee te helpen bij dit onderzoek en een inkijk te gunnen in het leven van de grote wilde fauna van De Hoge Veluwe.  

Wil je meer lezen over De Hoge Veluwe én ze steunen? Dat kan hier!

Foto header: Maria Mulders

...

HART VOOR DE NATUUR

Tips voor verantwoord fotograferen

...



Meer Nieuws