‘Mooi Nederland’ als antwoord op bezuinigingen

redactie

25 maart 2013 .

lariks_staatsbosbeheerEen nieuwe kans voor de Nederlandse natuur. Maandag neemt staatssecretaris Sharon Dijksma van natuur de initiatiefnota ‘Mooi Nederland’ in ontvangst. Mooi Nederland bevat plannen voor het afschaffen van de lijst met vrij bejaagbare dieren en het strenger bestraffen van natuurvandalisme. PvdA, D66 en GroenLinks werkten samen aan de nota omdat ze de versnipperde natuurwetgeving zat zijn. Ze ontwierpen Mooi Nederland als antwoord op de plannen van voormalig staatssecretaris Henk Bleeker. Hij bezuinigde op natuuronderhoud en verklaarde veel dieren vogelvrij door uitbreiding van de jachtlijst. De drie partijen willen daar verandering in brengen en bijdragen aan één sterke natuurwet.

Tweede Kamerleden Lutz Jacobi (PvdA), Stientje van Veldhoven (D66) en Jesse Klaver (GroenLinks) namen het initiatief voor de nota. Jacobi: “Dit kabinet heeft weer groene vingers en met deze nota geven we daar invulling aan. De PvdA staat voor natuur waar mensen van kunnen genieten.”

Klaver is trots op de drie partijen die met het voorstel kwamen: “Onze voorstellen zorgen voor betere bescherming van onze natuur en ons landschap. Door het afschaffen van de wildlijsten maken we bijvoorbeeld een einde aan het jagen op dieren als sport.”

Van Veldhoven erkent ook de economische waarde van natuur: “Er werken zo’n 200.000 mensen in deze sector, 20 miljoen mensen bezoeken jaarlijks alleen al de Veluwe en een mooie omgeving weegt zwaar als vestigingsplaats voor buitenlandse bedrijven. Daarom is een sterke natuurwet van belang.”

Natuurorganisaties reageren positief op Mooi Nederland. Teo Wams, directeur natuurbeheer van Natuurmonumenten, spreekt namens de ruim veertig organisaties: Dit is het moment om te laten zien dat Nederland zo beschaafd is als het zegt te zijn, en om planten en dieren die juist voor Nederland zo bijzonder zijn te blijven beschermen.”

Staatssecretaris Dijksma heeft aangegeven het initiatief Mooi Nederland een centrale plek te geven in het overleg voor nieuwe natuurwetgeving.

 


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws