Mythisch zoogdier waargenomen in Vietnam

redactie

14-11-2013 00:00:00

Bij het woord saola heeft niet iedereen direct een zoogdier op zijn netvlies.De saola is dan ook een van de meest zeldzame zoogdieren op aarde. Het is een rund dat enige overeenkomsten heeft met een impala en een eenhoorn, zijn bijnaam is dan ook de Aziatische eenhoorn. Voor zover bekend komt het dier alleen in Vietnam en Laos voor.

Het dier is pas in 1992 ontdekt. In 1993 zijn er twee gevangen voor onderzoek. Deze dieren stierven echter al na enkele maanden. Het vermoeden bestaat dat het aantal levende saola’s sinds hun ontdekking flink is afgenomen. Dit onder andere vanwege ontbossing en de jacht. Hun huidige aantal wordt geschat op 70 tot 700.

Het WNF houdt zich volop bezig met dit mythische dier, maar vreest ook zijn totale verdwijning. De afgelopen 15 jaar is er geen saola meer waargenomen. De verrassing was dan ook groot toen er eind september recente foto’s van de saola in Vietnam opdoken. De foto’s waren gemaakt met een cameraval. Fantastisch nieuws, volgens het WNF en een bewijs dat natuurbescherming wel effect kan hebben!

Een Youtube filmpje over de saola:

 


Meer Nieuws