Nieuw natuurommetje: bomenweelde in het Roggebotzand

Daniël Mulder

6 september 2019 .

Roots selecteert elke maand een natuurommetje. Deze keer is dat een bijna 4 kilometer lange route door het Roggebotzand in Flevoland. Het gebied blijkt een soort ark van Noach voor Nederlandse bomen.

Het Roggebotzand in de buurt van Dronten is een wonderlijk bos. Het ligt in Flevoland dus de bomen en struiken, die al een lichte herfstblos vertonen, wortelen allemaal in de zeebodem van de voormalige Zuiderzee. Ontstaan na de inpoldering is deze zestigplusser nog een broekie onder de Nederlandse bossen. Toch merk je daar weinig van wanneer je door het bos struint, het bos oogt al volwassen. Zeker op deze vroege ochtend diep in september, wanneer de eerste sporen van het verval van de herfst al zichtbaar zijn: spinnenwebben vol dauwdruppels, soms een dwarrelend herfstblad en paddenstoelen op vermolmde boomstronken langs de graspaden.

Genenbank voor bomen

Na een slingerpaadje duiken er ineens wilde rozenstruiken op die vol zitten met felrode rozenbottels. Voor vogels als groenling en goudvink zijn de vruchten een prima voedselbron. Wilde rozen zijn zeldzaam in Nederland, maar hier staan ze dus gewoon langs het pad.

Het is wat vervreemdend, al die boomsoorten langs de route die je eigenlijk in een heel ander type landschap verwacht. Het heeft een reden. “Het Roggebotzand is namelijk een genenbank voor zeldzame inheemse bomen en struiken”, legt boswachter Amy Zeeman uit. “Er staan circa zestig kwetsbare soorten waarvan de vruchten en zaden jaarlijks worden geoogst.”

Roggebotzand
Staatsbosbeheer kweekt die op speciale kwekerijen op tot nieuwe bomen en struiken. En die worden dan elders in Nederland weer geplant. Zo dient het bos als een genenbank, een ark van Noach dus voor zeldzame bomen. “Kijk daarom niet vreemd op wanneer je ineens wilde appel ziet of winterlinde”, aldus Zeeman.

Meer lezen over het natuurommetje Roggebotzand?

De complete reportage (inclusief routekaartje) van dit natuurommetje vind je in de nieuwe Roots van september. Deze bestel je eenvoudig online. De gps-track van de route kun je hier gratis downloaden.

Maak nog meer natuurommetjes

    1. Mooie nazomerroute: het Mantingerzand in Drenthe.
    2. Ontdek het Reestdal in Overijssel.
    3. Zoek naar beversporen in het Bunderbos.
    4. Bekijk hier het complete overzicht met alle natuurommetjes.

HART VOOR DE NATUUR

Tips voor verantwoord fotograferen

...



Meer Nieuws