Natuurwondertjes

René Alblas

6 March 2015 .

DOOR: RENÉ ALBLAS

Genieten van kleine dingen in de natuur, dat doe ik graag. De lente is losgebarsten hier in de Vogezen en ik geniet nu van boomknoppen die elke dag een beetje dikker worden, de eerste bosanemonen die heel langzaam boven de grond komen, wilde narcissen in de knop, super actieve koolmezen, de eerste muurhagedissen van dit jaar en nog veel meer moois.

Ik vind het ook altijd fascinerend als ik deze ‘liefde voor kleine natuurwondertjes’ ontdek bij andere mensen. Zo noemt de winnares van de Roots Foto van de Maand februari (Anja Brouwer) de dauwdruppels op een kamperfoelieblad een kunstwerkje van de natuur. Mooi toch?

Iemand die ook erg geniet van kleine dingen in de natuur is Jim Brandenburg. Deze Amerikaanse fotograaf behoort tot de allerbeste en meest beroemde natuurfotografen van de wereld. Hij is overal geweest, van het uiterste noorden van Canada om daar de witte wolven te zien tot diep in Afrika. En toch geniet hij nog steeds het meest van de natuur vlakbij zijn huis. Dat huis ligt weliswaar middenin een groot natuurgebied in de staat Minnesota en in zijn achtertuin komt hij regelmatig een wolf of een raaf tegen. Maar toch.

Zijn bijzondere manier van kijken is goed terug te zien op zijn videokanaal Nature365. Iedere dag plaatst hij daar een nieuwe natuurvideo, gemaakt in zijn ‘achtertuin’. De filmpjes zijn meestal nog korter dan een minuut. Maar het is prachtig om dagelijks even te delen in zijn verwondering. Wat gebeurt er zoal in die filmpjes: de wind waait door de bomen, wolken komen voorbij, de maan komt op, een groepje raven eet van een karkas, een wolf ontmoet een andere wolf. Geen spektakelonderwerpen dus, maar gewoon goed kijken en genieten.

Jan Wolkers was ook zo’n liefhebber van kleine natuurwondertjes. Zijn tv-serie ‘De achtertuin van Jan Wolkers’ is nog steeds het absolute hoogtepunt van Nederlandse natuur op televisie. Niemand kan zo aanstekelijk vertellen over een doodgewoon spuugbeestje zoals Jan dat kon. En wat nou zo leuk is: je kunt op ‘Uitzending gemist’ nog steeds genieten van de achtertuin-avonturen van Jan. Van dat soort kleine technische wondertjes kan ik ook genieten!

 

• Genieten van elke dag een ander video van Jim Brandenburg? Klik hier.

 

• Wat foto’s van Jim bekijken? Klik hier

 

• De achtertuin van Jan Wolkers vind je hier.

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Blog